//

A vásárhelyiek átvállalják az orvos esetleges pénzbüntetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat kiáll a város kórházának orvosa mellett, akit pénteken mondott ki bűnösnek nem jogerősen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében a Szegedi Városi Bíróság – tájékoztatta Göbl Vilmos sajtóreferens az MTI-t.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság százötvenezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a doktornőt.
“Hódmezővásárhely önkormányzata a doktornő mögött áll, álláspontjuk szerint az orvos koncepciós per áldozata. A mindszenti beteg haláláért nem a hivatását a jog és a szakma szabályai szerint végző orvos a felelős, hanem az egészségügyi ellátórendszer Gyurcsány Ferenc és Molnár Lajos által vezetett ésszerűtlen, szakmaiatlan és felelőtlen átalakítása, ami miatt a 67 éves mindszenti férfit mentővel Szentesre, a kiemelt súlyponti kórházba kellett szállítani Hódmezővásárhelyről a további gyógykezelések érdekében” – áll az önkormányzat közleményében.
Ha a másodfokon eljáró bíróság helybenhagyja a pénzbüntetést, a doktornőt támogató hódmezővásárhelyi polgárok átvállalják a költségét – írta a sajtóreferens. Az MTI érdeklődésére elmondta: a doktornő több páciense is jelezte már, hogy kifizetné a büntetést az orvos helyett.
A beteg férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után – szállították a hódmezővásárhelyi kórházba. A vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban az úton összeomlott, és a beteg életét nem tudták megmenteni.
Vörös Erika bíró az ítélet csaknem egyórás indokolásában kifejtette: elfogadta a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, és ellenőrizte, ödémásodik-e a lába. A bíróság által elfogadott szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, hogy fennállt a sürgős szükség helyzete, az orvos ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.
Lajkó Szilvia ügyész három nap gondolkodási időt kért, Kriveczky György ügyvéd pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan – eljárásjogi hibák miatt – a hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.
Az ügyben először 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, akkor elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában, az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt, hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság, így került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.

Default thumbnail
Előző sztori

Csongrád megyében négy helyszínen várják a véradókat

Következő sztori

85 éves a Fekete Párduc

Legutóbbi hasonló cikkek