Kultúra

A Római Birodalom egyik legnagyobb városát kutatják

A Római Birodalom egyik legnagyobb városát kutatják

2011. február 20., vasárnap
A Római Birodalom egyik legnagyobb városát kutatják

Aquilea a Római Birodalom kilencedik legnagyobb városa volt, amely fénykorában százezer embernek szolgált otthonául, ám igen kevés tudható egykori lakosainak életéről; az ősi település titkait a legkorszerűbb technológiák segítségével kutatják ausztrál és olasz szakemberek. A várost a szín- és hőképelemzésre épülő úgynevezett hiperspektrális képalkotás módszerével, valamint lézerszkennerekkel tárják fel a tudósok.

Aquileát Kr. e. 181-ben alapították a rómaiak. Az ókori város a borostyánút déli végállomása, jelentős központ, kikötő volt. Kr. e. 173-ban már bekapcsolódott a római települések rendszerébe, út kötötte össze Bononiával (Bologna), Kr. e. 148-ban Genovával (Via Postumia), Kr. e. 132-ben pedig kiépült az út Rimini felé is. Megfordult a városban Cicero és Augustus császár. Legnagyobb kiterjedését a Kr.u. II. században, Marcus Aurelius idején érte el, amikor lakossága meghaladta a százezer főt. Az ókori várost Kr.u. 452-ben Attila hadai pusztították el. Az ausztrál Macquarie Egyetem és az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régió egyezményt írt alá, hogy a a szín- és hőképelemzésre épülő úgynevezett hiperspektrális képalkotás módszerével, valamint lézerszkennerekkel feltárják az ősi város titkait - olvasható a Macquarie Egyetem honlapján. "A százezres lakosság jó része a városfalakon kívülre szorult. Alig tudunk valamit abból, hogy milyenek voltak a köznép falakon kívüli lakónegyedei, ahogy azt sem, hogy hol helyezkedtek el a gazdagok luxusvillái" - magyarázta a vizsgálatokat irányító

Arianna Traviglia

, az egyetem ókortani intézetének kutatója. Ismertetése szerint a digitális domborzatmodellek előállításának jelenleg legelterjedtebb távérzékelési módja a lézerszkenneres letapogatás (LiDAR). A jellemzően repülőre/helikopterre szerelt műszer másodpercenként több ezer lézersugár kibocsátásával igen rövid idő alatt nagy területek pásztázására képes. Egyik legnagyobb előnye, hogy belát a növényzettel borított területek alá is. A hiperspektrális távérzékelés során a látható fény, valamint az infravörös fény tartományában készítenek légi felvételeket. Az eljárás lényege, hogy a vizsgált területről a bejutó fénysugarat a műszer nem három színre bontja (mint egy hagyományos fényképezőgép), hanem annál jóval több, esetenként több száz, néhány nanométernyi hullámhossz-tartományt képes megkülönböztetni a látható fény határain kívül is. Így akár több száz réteg vastagságú úgynevezett "adatkocka" előállítására van lehetőség, amellyel a felszín speciális tulajdonságait lehet vizsgálni. "Szabad szemmel nem tudjuk megkülönböztetni a növényzet növekedésében megmutatkozó különbségeket, amelyek jelzik, hogy a felszín alatt épületmaradványok lehetnek" - magyarázta a korszerű eljárások nyújtotta lehetőségeket Arianna Traviglia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.