Közélet

Vissza a politikai kultúrát az egyetemre

Vissza a politikai kultúrát az egyetemre

2011. január 20., csütörtök
Vissza a politikai kultúrát az egyetemre

Hagyomány és modernitás – Tradicionális értékek a XXI. század elején címmel tudományos konferenciát rendezett a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetsége és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány a Millenniumi Kávéházban. A kérdés időszerűségéről tanúskodik, hogy a fiatal nemzedéket mindig is élénken foglalkoztatta a hagyomány megismerése és az elődök által képviselt értékrend újraértelmezésének igénye.

A hagyomány beépülése a modernitásba nem századunk problémája, hiszen ősidőktől foglalkoztatja a gondolkodókat, hangsúlyozta köszöntőjében

Zakar Péter

, a megyei közgyűlés alelnöke.

Rétvári Bence

, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, országgyűlési képviselő a Fiatalok politikai érdekképviseletéről a XXI. században címmel tartott előadást. A politika általában a választói rétegek aktivitását tanulmányozva alakítja ki cselekvési stratégiáját. Minél passzívabb a fiatal korosztály, annál kevésbé tudja érvényesíteni érdekeit a napi politika szintjén. Hogy ez megváltozzon, a kormány hamarosan ifjúsági konzultációt indít, 100 milliót különítenek el erre a célra, így próbálva vonzóbbá tenni a korosztály számára a politika döntéseit. Az államtitkár sajnálkozását fejezte ki, hogy a politikai viták műhelyei kiszorultak az egyetemekről. Általában kitiltották a politizálást a felsőoktatásból, ami nem jó, mert a hallgatók vitakultúrája – ebből kifolyólag – rendkívül alacsony szinten van. Bizonyára található kulturált megoldás, hogy ez megváltozzon, fogalmazott Rétvári. Az államtitkár a civil a szervezetek fontosságát és a politikai döntéshozatalba történő bekapcsolódását hangsúlyozta, hogy bele tudjanak szólni a készülő jogszabályok alakulásába.

Fülöp Attila

kabinetfőnök (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) az idei családpolitikai aktualitásokról beszélt. Elmondta, a család- és a szociálpolitika viszonylag fiatal terület, az utóbbi 100-150 évben alakult ki, hiszen korábban a 3 generációt is tömörítő nagycsaládok oldották meg az idősekről való gondoskodást, amit később az állam vállalt magára. Az államtitkár szólt a tavaly bevezetett családi adózás előnyeiről, a gyes meghosszabbításáról, a családi adókedvezményekről, amelyek mind-mind pénzügyi ösztönzésül szolgálnak és megkönnyítik a polgárok életét, a finomhangolás azonban még hátra van.

Értékőrzés, európai kultúra, nemzeti identitás a harmadik évezredben volt a címe

Miklós Péter

történész, a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszámolójának. A nemzeti identitás kérdését taglalta, amely az utóbbi időben jelentősen felértékelődött a modernizálódó és egységesülő világunkban. Az EU által is preferált értékek, mint amilyen az integráció, a globalizáció azonos súllyal jelennek meg, mint a regionalizmus, a helyi értékek megerősítése, ami csak látszólag tűnik ellentmondásosnak, hiszen az Unió is egységként kezeli őket.

Jancsák Csaba

, a SZTE ifjúságszociológusa a magyar fiatalok évtizedek során tapasztalt értékvilágának változásairól értekezett. A legújabb kutatások azt mutatják, felértékelődik a korosztály bizalma a biztonságot jelentő közösségek iránt, előtétbe kerül a család szerepe, jellemző a materiális világtól való elfordulás, egyre inkább foglalkoztatja az ifjú nemzedéket az ontológiai kiútkeresés: mi végre vagyunk a világban? Az utolsó 2 évben tapasztalták, egyre fontosabbá vált a megkérdezettek számára a szerelem, a szellemi értékek, a béke, és kevésbé lényegesek a gazdagság és a hatalom. Jancsák is az egyetemi politikai vitakultúra visszaállítását sürgette. Ha nem az egyetemi előadótermekben beszélik meg ezeket a kérdéseket, marad a kocsma, ahol mindig a hangosabb, az erősebb vagy éppen a részegebb fél győz, szögezte le az előadó, ezt pedig nem lenne szabad megengednünk. A konferencia levezetői

Haág Zalán

, a Szeged Megyei Jogú Város Kulturális, Egyházügyi, Közművelődési és Idegenforgalmi bizottságának elnöke és

Bene Tamás

, a DKMT Eurorégió Ifjúsági Szövetség elnöke voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.