Közélet

Pénteken Pozsonyba látogat Orbán Viktor

Pénteken Pozsonyba látogat Orbán Viktor

2011. január 27., csütörtök
Pénteken Pozsonyba látogat Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök hivatalos munkalátogatást tesz pénteken Pozsonyban. Orbán Viktor személyében csaknem 12 év elteltével látogat újra a magyar kormányfő hivatalosan Szlovákiába. Magyar miniszterelnök legutóbb 1999 februárjában volt hivatalos látogatáson Pozsonyban. Ez szintén Orbán Viktor volt, aki akkor első kormányfői mandátumát töltötte – tette közzé a Magyar Nemzet honlapja.

Orbán Viktor

és

Iveta Radicová

tárgyalásainak napirendjén szlovák források szerint a magyar–szlovák kapcsolatok, a határon átnyúló együttműködés lehetőségei, a magyar EU-elnökség és a szlovák visegrádi elnökség időszerű kérdései szerepelnek. Biztosra vehető, hogy vitatéma lesz a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar jogszabály, illetve az arra adott szlovák válasz. Ebben a témában a magyar és a szlovák álláspont erősen eltér egymástól. A miniszterelnökök megállapodást írnak alá egy magyar–szlovák gázvezeték létrehozásáról, amely összekötné Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatait. A magyar–szlovák megállapodás szövegét a két fél illetékesei a múlt héten véglegesítették. A tervezett magyar–szlovák gázvezeték az európai észak–déli gázvezeték része lenne, s ennek létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól. Orbán Viktort pénteken Pozsonyban fogadja

Ivan Gasparovic

szlovák köztársasági elnök és

Richard Sulík

, a szlovák parlament elnöke is. A magyar miniszterelnök legutóbb tavaly decemberben járt Pozsonyban, amikor Iveta Radicovával ismertette a magyar EU-elnökség programját és célkitűzéseit. Szlovákia teljes mértékben támogatja a magyar EU-elnökséget. Ezt egy hete a szlovák államfő is megerősítette, miután

Schmitt Pál

magyar elnökkel tárgyalt Pozsonyban. „A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot” – jelentette ki akkor Ivan Gasparovic. (Forrás:

mno.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.