Írjon nekünk

Közélet

Pálffy István: médiatörvény az EU alapszerződése tükrében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Más eredményt hozott az Európai Bizottság vizsgálata a magyar médiatörvény kapcsán, mint amire eddig a politikai hisztériakeltés utalni próbált – mostantól a három kifogásra kellene koncentrálni. Mindezek ellenére a médiatörvényt nem csak ezen három pont és nem csak az unió audiovizuális irányelve mentén kellene áttekinteni. Aszerint is vizsgálni kell, hogy kompatibilis-e az uniós alapszerződéssel és az EU alapjogi chartájával – nyilatkozta Pálffy István kereszténydemokrata politikus, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este.

A KDNP-s politikussal vitázó Karácsony Gergely, az LMP parlamenti képviselője úgy látja: néhány egyszerű módosítással megelőzhetők lettek volna a mostani kritikák. A kormánypárti és ellenzéki politikus a médiatörvény elleni demonstrációk apropóján is vitázott egymással a Közbeszéd vendégeként.
“Amennyiben a médiatörvénynek volt egy olyan célja, hogy a politikai típusú véleményekkel kapcsolatban félelmet alakítson ki az újságíró társadalomban – márpedig a törvényben benne van ez a lehetőség –, akkor ez a szándék, úgy tűnik, megbukott a civil ellenálláson, illetve az Európai Bizottság vizsgálatán. És hátra van még egy harmadik ‘bukta’ is: a magyar Alkotmánybíróság is számos ponton elmarasztalja majd a törvényt” – nyilatkozta Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika parlamenti képviselője, frakcióvezető-helyettes.

A Bizottság három pontjára kellene koncentrálni

Egészen másként látja a helyzetet Pálffy István kereszténydemokrata politikus, a parlament kulturális és sajtóbizottságának alelnöke, aki szerint valami más történik a médiatörvény körül. “Függetlenül attól, hogy a civil szférában is sok minden zajlott és a törvényalkotási folyamatban is voltak szakmabeli ráhatások, eddig mégis egy hisztériakeltés zajlott a hazai és a nemzetközi közvéleményben” – mondta a politikus, aki szerint a továbbiakban az Európai Bizottság három konkrét felvetésével kell foglalkoznia a “felelős képviselőknek és a felelős médiának”.
Pálffy István úgy látja: az uniós kifogásnak – a már említett három pontnak – kis része fókuszál csupán arra, hogy a magyar médiatörvénnyel sérülne a sajtószabadság vagy a véleménynyilvánítás szabadsága. Más ügyek viszont – a biztos levele szerint – sérülnek: a verseny és a szolgáltatások szabadsága. “Más eredményt hozott ki ez a vizsgálat – ezt mondjuk meg és tegyük rendbe –, mint amire eddig a politikai hisztériakeltés próbált utalni” – érvelt a kereszténydemokrata politikus.

LMP: Nem hisztériakeltésről van szó

“Politikai hisztériakeltésről nincs szó – politikai felindulásról van szó, erős érzelmekről, egy nagyon rossz törvénnyel szemben” – reagált Karácsony Gergely. Az LMP-s politikus emlékeztetett: már korábban is tudni lehetett, hogy az Unió jogi eszközökkel nem fog belekötni a médiatörvénybe – noha politikai eszközökkel kifejezte a véleményét. “Az uniós irányelv, amin keresztül ezt a törvényt megítélte az Európai Bizottság, nem a sajtószabadságról szól, hanem az egységes európai médiarendszer kialakításáról. Nincsenek benne olyan elvek, hogy a sajtó szabad, hogy a nyomtatott sajtót nem vonjuk hatósági ellenőrzés alá – fel sem merült bennük, hogy ilyen, az európai gyakorlatban éppen csak nyomokban fellelhető szabályozások születnének” – érvelt az ellenzéki szakpolitikus.
Felvetette: a pártjuk által javasolt módosító javaslatok néhány nagyon egyszerű változtatást vittek volna a törvény szövegébe, ám ezekkel a nemzetközi kritikák többségének a méregfoga kihúzható lett volna. “Abban olyan egyszerű dolgokat fogalmaztunk meg, hogy politikai véleményt nem lehet büntetni. Ez miért nincs benne a törvényben, hogy az összes bírság más – mondjuk az emberi méltóságot megkérdőjelező – médiatartalmak miatt van? Miért szavazta le ezt a módosítást a Fidesz-KDNP többsége?” – hangoztatta Karácsony Gergely. Pálffy István szerint azért nincs benne mindez a jogszabályban, mert senkinek nincs szándékában büntetni a politikai véleményt. De – ha tévesen – születne is ilyen ítélet, ott van a bíróság, mint jogorvoslati lehetőség. “Ezt az ellenzék és a bírálók is mindig elfelejtik” – hangoztatta a kormánypárti politikus.

Az uniós alapszerződés és az alapjogi charta szerint is vizsgálni kell a jogszabályt

Az Európai Bizottság uniós irányelv alapján megfogalmazott kifogásai a kisebb probléma – szögezte le Pálffy István. “De az uniós alapszerződés pontjai, amire a brüsszeli levél hivatkozik, azok már olyanok, amivel nagyon is érdemes foglalkozni Ezek azok a megfontolásbeli alapok, amelyekre Martonyi külügyminiszter úr, Navracsics miniszer úr utaltak, amelyeket meg kell vizsgálni” – szögezte le a politikus, ismételten megerősítve: a médiatörvény kompatibilitását nem csak az uniós audiovizuális irányelv, hanem a magasabb rendű jogszabálynak számító uniós alapszerződés, illetve az alapjogi charta vonatkozásában is át kell tekinteni; utóbbi dokumentumra, az unió alapjogi chartájára szintén hivatkozik a médiabiztos levele – hangsúlyozta Pálffy István.
Karácsony Gergely – aki fontosnak tartja, hogy megszülessen az ügyben a hazai Alkotmánybíróság döntése – úgy látja: a médiatörvényt összességében nem az Európai Bizottság miatt kellene módosítani, hanem a magyar polgárok és a magyar demokrácia miatt.
Pálffy István kérdésre válaszolva kijelentette: nem szorult háttérbe a “médiatörvény körüli hisztéria” miatt a kormány eddigi, uniós elnökségünkhöz kapcsolódó brüsszeli tevékenysége és teljesítménye.

(Forrás: Duna Televízió
Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Hírzóna

Kezdődik a Találd ki magad! pályaválasztási vásár Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Rekordszámú kiállítóval és tematikus napokkal készül a huszadik pályaválasztási vásárra a Csongrád Megyei Kormányhivatal.

Tovább olvasom

Hírzóna

A Facebook nyíltan beavatkozott az önkormányzati választásokba?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Origo szerint cenzúrázza a jobboldali tartalmakat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Akác- és nyárfaerdőket ültetnek Csongrád megyében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Közel félmilliárd forint erdőtelepítési támogatást ítélt meg az Agrárminisztérium, ebből 360 hektár fásítása történhet meg.

Tovább olvasom

Aktuál