Orbán: Európa csodálkozni fog a magyarok teljesítményén

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Megértem, ha a németek a körmünkre néznek” – jelentette ki Orbán Viktor a Bild nevű német bulvárlapnak adott interjúja második részében, ahol a magyar miniszterelnököt főként gazdasági kérdésekről faggatták – tette közzé az inforadio.hu.

Hitelminősítő intézetek Magyarország jövőjét is szkeptikusan ítélik meg – mutattak rá a Bild tudósítói, föltéve a kérdést: hogyan akarja a kormány megakadályozni, hogy az ország második Görögországgá váljon? Orbán Viktor válaszul kifejtette: tavaly júniusban csakugyan a leginkább veszélyeztetett országok között voltunk, “ám azóta sikerült elhárítani a veszélyt. Időközben teljesen megreformáltuk a nyugdíjrendszert, amely túlnyomórészt állami hitelekre épült. A pénzpiacokra pedig nagy meglepetés vár Magyarország részéről: visszafizetjük az IMF-től fölvett hatalmas hiteleket. Ennek következtében a jelenlegi 80 százalékról február/márciusra 72-73 százalékra fog csökkenni az államadósság mértéke. Higgyék el nekem, Európa még csodálkozni fog azon, mi mindenre képes Magyarország.”

Németországban ennek dacára úgy érzik az emberek, hogy újra meg újra hazájuknak kell állnia Európában a cechet – vetették közbe a tudósítók. „Ezt meg tudom érteni” – válaszolt Orbán Viktor. „Természetesen az huzamosabb ideig nem tartható fenn, hogy az európai ház egyik szobájában tisztaság és rend van, miközben a szomszéd szobában minden szanaszét hever a piszokban. Persze hogy a németek nem akarják még a takarítónőt is fizetni! Sajnos Magyarország túl sokáig azon lakók közé tartozott, akik nem takarítják ki a szobájukat, és szemetelnek. Éppen ezen akarok változtatni, és megértem, ha a németek ennek során a körmünkre néznek.”

A válságadó kapcsán azt tudakolták a Bild újságírói, vajon Budapest külföldi cégekkel akarja-e megfizettetni az elkövetett politikai hibákat. “Ez így nem igaz – felelte a miniszterelnök. – Ha csak külföldi konszerneket akartunk volna megadóztatni, akkor megtaláltuk volna annak a módját. Az igazság az: az adó távközlési, kiskereskedelmi és energetikai vállalatokat érint, köztük nagy magyar cégeket is. Iparvállalatokra viszont, különösen a termelő szektorban, nem vonatkozik az adó.”

Forrás: Inforádió

Előző sztori

Három évet kaptak jogerősen a marihuánával kereskedő békéscsabai fiatalok

Következő sztori

Tiszaszigeti segítség Adának csatornaépítésben