Közélet

Minimális apadás kezdődött a Tisza középső szakaszán

Minimális apadás kezdődött a Tisza középső szakaszán

2011. január 5., szerda
Minimális apadás kezdődött a Tisza középső szakaszán

Megindult az apadás a Közép-Tiszán és mellékfolyóin, miután az elmúlt napon nem hullott a vízgyűjtőkön jelentősebb mennyiségű csapadék; a vízszint naponta 3-10 centiméterrel csökken - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szerdán az MTI-vel.

Lovas Attila

vízügyi igazgató hozzátette: a Tisza középső szakaszáról parti jeget és jégzajlást is jelentettek. Az elkövetkezendő napokban a jégzajlás kismértékű erősödésével kell számolni. A jég a reggeli jelentések szerint 3-8 centiméter vastag. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég. A Hortobágy-Berettyón az apadás miatt elsőfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Mezőtúr és Túrkeve közötti szakaszon. Az igazgatóság működési területén 304 kilométer hosszon tartanak fenn harmadfokú árvízvédelmi készültséget, döntően a Tisza két partján Doba és Lakitelek, illetve Fegyvernek és Csongrád között. A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó mentén. A szolnoki Tiszaligetet védő körtöltésen továbbra is harmadfokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el. Az őrházaknál, a szolnoki Gutenberg téren, a tiszaburai templomnál, valamint a tószegi belterületen jelentkező szivárgó vizeket és fakadóvizeket folyamatosan szivattyúzzák. A tavaly tavaszi-nyári árvíz során a szolnoki Milléren kialakult buzgár miatt kiépített ellennyomó medencék között megnövekedett az átszivárgás, ezért a védelem erősítésére 400, homokos kaviccsal töltött zsákot építettek be. A Zagyva apadó vízállásának köszönhetően több zsilipet megnyitottak a belvízcsatornák vízszintjének csökkentésére. A Közép-Tisza vidékén a vízzel elöntött területek nagysága továbbra is mintegy 525 négyzetkilométer. A szivattyútelepek kedden összesen 2,8 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Az árvíz és a belvíz ellen az igazgatóság szervezésében 922-en védekeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.