Egészség

Minden harmadik embernek magas a vérnyomása

Minden harmadik embernek magas a vérnyomása

2011. január 30., vasárnap
Minden harmadik embernek magas a vérnyomása

A felnőtt lakosság 30-35 százaléka, tehát minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban - hypertonia - szenved, és újabb adatok szerint, elsősorban az elhízás növekedésével párhuzamosan, ez a gyakoriság fokozódik - mondta Páll Dénes egyetemi decens, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Regionális Hypertonia Centrumának vezetője szombaton az MTI-nek.

Páll Dénes

tájékoztatása szerint a centrum nyolcadik alkalommal rendezte meg az "Aktualitások a hypertonia kezelésében" elnevezésű tudományos továbbképzést szombaton, ahol a magasvérnyomás-betegség kezelésének legújabb ismereteit tekintették át a régió családorvosai, belgyógyászai, gyógyszerészei. Páll Dénes egyetemi docens, az Európai Hypertonia Kiválósági Központ címmel kitüntetett regionális központ vezetője hangsúlyozta: miközben minden harmadik felnőtt magas vérnyomásban szenved, már serdülőkorban is 2-3 százalékos a betegség gyakorisága. A jól kezelt hypertoniások aránya országonként változik, de összességében alacsony, 25-45 százalék. A tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent, miközben a legújabb ajánlás értelmében egyre szélesebb betegcsoportoknál 130/80 Hgmm az elérendő célérték - tette hozzá. A szakember megjegyezte: tekintettel arra, hogy az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének éveken keresztül nem okoz panaszt, ezért számos esetben csak évek, évtizedek múltán fedezik fel. Szűrővizsgálatok, időszakos vérnyomásmérések szükségesek a hypertonia időben történő diagnosztizálása érdekében. Páll elmondta azt is, hogy a betegség tartós fennállása és nem megfelelő kezelése esetén évek, évtizedek alatt úgynevezett célszerv-károsodások (szív, agy, vese, szem) alakulnak ki. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél nagyobb az esély a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar együttes fennállására is. A magasvérnyomás-betegség krónikus állapot, tehát tartósan, évtizedeken keresztül terápiát igényel. A betegek döntő többségének kombinációs kezelésre (többféle vérnyomáscsökkentő) van szüksége. A gyógyszeres kezelés fontossága mellett a nem-gyógyszeres kezelés (testsúlycsökkentés, sószegény diéta, testmozgás növelése) is kiemelt jelentőségű. A nem megfelelő vérnyomású betegek sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak a későbbiekben szívinfarktust, szenvednek el szélütést (stroke), ugyanakkor a magasvérnyomás-betegség optimális kezelésével a szövődmények gyakorisága jelentősen csökkenthető - magyarázta a debreceni hypertonia centrum vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.