/

Kifestők Eurázsia ősi nagy művészeteiről

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Gyermekkorunkban mindannyian szerettünk kifestő-könyveket, füzeteket színezni. Ezek nagy része azonban csak mesehősöket, állatokat, játékos képeket tartalmaztak. A Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesületében Bérczi Szaniszló – aki szerkeszti, rajzolja és írja is a kiadványokat – elhatározta, hogy változtatva ezen, olyan kifestőket készít, melyek tanulásra, információszerzésre is használhatók.

A sorozat terve a Leuveni Katolikus Egyetemen, a Collegium Hungaricumban tartott kiállítások idején, kezdett megfogalmazódni benne. 1986 januárjában a honfoglaló magyarok díszítőművészetéről szólt az első kiállítás, majd a korábbi honfoglalók: avarok és onogurok anyagát, később a szkítákét, a keltákét, a vikingekét, a görögökét, s más nagy műveltségi tömbökét is gyűjtötte és kiállításra vitte a szerző az európai és nyugat-eurázsiai ábrakincsből.
Az 1988-as kiállításon fogalmazódott meg benne az, hogy érdekes lenne a műveltségek tömbjeiről készíteni összehasonlító kiállítást. Ez az 1988-as kiállítás öt magyarországi műveltségréteget mutatott be a Kárpát-medencéből: a szkítakori sztyeppeit, az avar-onogur kori korai honfoglalót (a griffes-indásokig), a honfoglaló Árpád népéét, a Szent László király nevével fémjelzett románkorit és a kazettás mennyezeteken túlélő kora-újkorit. Később szorosan összefonódott a munka a szerző egyik kutatási területével, amit etnomatematika néven ismer a tudomány. Eurázsiában számos intuitív matematikai fölismerés kapcsolódik a lovasnépek díszítőművészetéhez.
A kifestők nemcsak színezhető képeket, hanem igen bőséges információforrást is nyújtanak az adott korszak életéből, nyelvéből, mitológiájából. Az oldalak saját használatra, vagy iskolák részére, tanároknak és diákoknak ingyen használhatók, másolhatók.

A sorozat pdf formában letölthető részei:

Kisázsiai művészetek
Kelet-Ázsiai művészet
Hun-Szkíta művészet
Magyarországi szent királylányok emlékezete
Mezopotámiai művészetek
Szibériai művészetek
Ősi kínai művészetek
Etruszk, római és toszkánai művészet
Az Örmények Biblia-művészete
Ókori krétai és görög művészet
A hunok művészete
Közép-Ázsiai művészet
Kaukázusi művészet
Iráni kifestő
1000 éves Magyarország
Japán, a felkelő nap országa
Kazettás mennyezetek
Szkíta kifestő
Viking kifestő
Kelta kifestő
Szent István király emlékezete
Szent László kifestő
Románkori templomkapuk
Honfoglalás kori kifestő

Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete (TKTE) weboldala

no images were found

Előző sztori

Szocioli, a szocialista Monopoly

Következő sztori

Határsértők az autópálya mentén