Közélet

Javult a forint, 280 alatt az euró

Javult a forint, 280 alatt az euró

2011. január 11., kedd
Javult a forint, 280 alatt az euró

Korrigálta hétfői gyengülésének egy részét a forint: az eurót kedden délelőtt fél tízkor 278,76 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 280,10 forint után.

Hétfőn a forint komoly árfolyam veszteséget szenvedett el, nap közben 280,50 forintos euró jegyzésre is volt példa, miközben péntek délután még 276,55 forinton állt a jegyzés. Az euró gyengült a hét elején, és a dollárral szemben már több mint három százalékkal gyengült az év eleje óta. Hétfőn négyhavi mélypontra süllyedt az euró 1,2860 dolláros jegyzésáron. Az euró árfolyamvesztése arra vezethető vissza, hogy a héten esedékes euróövezeti kötvénykibocsátások, közöttük portugál kötvénykibocsátások miatt a piacon megemelkedett az adósságszolgálati problémákkal terhelt országok kötvényeinek kockázati felára, és ezzel párhuzamosan az euróövezet perifériáját alkotó országok kötvényeinek kockázati felára is. Kedden az euró gyengülése megtorpant, árfolyama a négy havi mélypont közelében stabilizálódott. Hétfőn Kína, kedden pedig Japán nyújtott támogatást az eurónak: az árfolyamcsökkenés csillapítása érdekében kifejezve bizalmát az euróövezeti pénzügyi rendszerben. Kína portugál államkötvények vásárlására, japán pedig az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz által kibocsátott kötvények vásárlására tett ígéretet. Az euróövezettel szemben táplált befektetői bizalomvesztés a közép-kelet-európai térségi devizák árfolyamát is megterhelte, közöttük a legnagyobb mértékben a külső piaci hatásokra legérzékenyebben reagáló forintot. A dollárt kedden délelőtt 215,55 forinton jegyezték 1,2934 dolláros euró árfolyam mellett. Hétfő délután a dollár jegyzése 216,80 forinton, az euró jegyzése 1,2915 forinton állt. A svájci frank jegyzése kedden délelőtt 222,35 forint a hétfő délutáni 223,10 forint után. Hétfőn 225 forint felett is történtek jegyzések, megközelítve a 226,31 forintos mindenkori rekordot. Száz japán jen jegyzése 259,68 forint kedden délelőtt a 261,60 forintos hétfő délutáni jegyzéssel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.