Ferences készülődés a családok évére

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A püspöki kar a család évének nyilvánította az idei esztendőt. Az egyházmegyék, az egyes plébániák, a szerzetesrendek, a különböző mozgalmak a maguk lehetőségei szerint igyekeznek az év folyamán még többet tenni a családokért. A Ferences Sajtóközpont megkérdezte a Margit körúti ferences templom plébánosát, Horváth Achillest, hogy náluk mi történik a család évében a családokért.

„Itt minden év a család éve lehetne, hiszen egész lelkipásztori tevékenységünk a családok megerősítésére, a családi életre való nevelésre irányul, idén azonban igyekszünk még odaadóbban, még több programmal szolgálni a családokat” – mondta a plébános.
Ez Budapest egyik leglátogatottabb temploma. Vasárnaponként mintegy 2200 hívő vesz részt a tíz szentmisén, de a hétköznapi négy szentmisén is száznál többen vannak. A plébániai hitoktatáson, melyet hat ferences testvér és 23 világi hitoktató végez, 530-an vesznek részt. Templomi közösségeik száma 46.
Minden évben nagyszabású, tíz alkalomból álló jegyesoktatást szerveznek, átlag 20-25 párnak. A foglalkozásokat ferences atyák és a Gorove László diakónus és felesége által vezetett Családok Jézusban nevű közösség, vagyis házaspárok tartják. Így a jegyeseknek lehetőségük van a hittani anyag elsajátítása mellett sokrétűen megismerni családi élet szépségeit és a szükségszerűen adódó nehézségek orvoslásának lehetőségeit is. Az idei jegyes oktatás február közepén indul, és még lehet rá jelentkezni a plébánia honlapján vagy az irodában.
A budai ferences plébánia nyitott közösség abban az értelemben, hogy a város minden részéből számos, a keresztény élet és értékrend iránt érdeklődő fiatal látogatja a vasárnap esti fél 8-as szentmiséjüket. Ebből a csoportból minden évben húsz-huszonöt személy katekumen lesz, akik megfelelő oktatás után általában itt részesülnek a beavató szentségekben (keresztség, elsőáldozás, bérmálás).
A pasaréti ferences plébániával közösen rendezik meg a családok budai ferences bálját február 5-én a Móricz-gimnáziumban, amely éppen a kisgyermekes családok miatt már délután négykor elkezdődik, hogy elegendő idő legyen a kicsik számára is élményt jelentő közösségi programokra.
A család évében az ország összes ferences plébániájának hívő közössége részvételével nagyszabású zarándoklatot és lelki napot rendeznek Sümegen május 21-én, ahol Barsi Balázs atya lesz a házigazda.

Előző sztori

Csáth rajzai az író új oldalát mutathatják meg

Következő sztori

Orbán: nem lehet elbújni a munka elől