Egyház

Ferences a Vasi Vasember

Ferences a Vasi Vasember

2011. január 9., vasárnap
Ferences a Vasi Vasember

Vas megye és Szombathely városa Az év vasi embere-díjban részesítette Sill Aba ferences szerzeteset. Az elismerést a megyeszékhely polgármestere, Puskás Tivadar hirdette ki január 8-án, a megyei bálon, Veres András megyés püspök jelenlétében.

A Vas megyéért Egyesület 13. alkalommal hirdette meg a vasemberválasztást. A díjat olyan köztiszteletben álló személy kaphatja, aki sokat tett a megyéért a gazdaság, a kultúra vagy a sport terén. A kuratórium az első fordulóban tíz személyt jelölt, és közülük döntöttek a 85 éves, immár közel hetven éve a megyében élő ferences szerzetes mellett. A kánonjogász, egyháztörténész, könyvtáros szerzetes érdeme, hogy a kommunizmus évtizedeiben is egyházi kézben maradt a gyönyörű szombathelyi egyházmegyei könyvtár.

Sill Aba

, aki ma is a szombathelyi ferences rendház tagja és a rendházhoz tartozó Szent Erzsébet-plébániatemplom aktív lelkipásztora, 1925-ben a Csallóközben született. 1941-ben lépett a rendbe. Bucsuszentlászlón volt novícius, majd Szombathelyen, a rend főiskoláján és Budapesten a Központi Papnevelő Intézetben hallgatott teológiát. Tanulmányai végeztével ferencesként nem működhetett, így a Szombathelyi Egyházmegye keretében lett lelkipásztor. Körmenden, Egerváron, Nagypáliban volt lelkész. Püspöke 1956 után a jogban jártas fiatal papot központi szolgálatba hívta. Az egyházmegyei bíróságon jegyzőként, kötelékvédőként dolgozott, majd a püspök bírósági helynöke lett. Közben bekapcsolódott az egyházmegyei levéltár és könyvtár munkájába is, amelynek később igazgatója lett. 1986-tól a szombathelyi székesegyház plébánosa volt. Amikor a ferencesek visszatérhettek Szombathelyre, Sill Aba éveken át a rendház gvárdiánja és a ferences templom plébánosa volt. A Magyar Tudományos Akadémia megbízásából hosszú éveken át kutatta a vasvár–szombathelyi káptalan történetét. A kutatómunkájáért kapott díjazásból alapítványt hozott létre, amelyből a szülőföldjéről származó, Magyarországon tanuló egyetemistákat támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.