Közélet

Ennyire vagyunk eladósodva

Ennyire vagyunk eladósodva

2011. január 20., csütörtök
Ennyire vagyunk eladósodva

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája tájékoztatást adott közre a lakosság eladósodottságát reprezentáló adatokat, amely Csongrád megye helyzetét mutatja. A megismert helyzetkép birtokában a döntéshozók hatékony lépéseket tudnak meghozni és időben fel tudnak készülni a megnövekedett szociális problémák elhárítására - írja az iroda által kiadott sajtóanyag.

Az adatok tájékoztató jellegűek, részben azért, mert folyamatosan változnak., így egyes elemeiben becsléseken alapulnak. A becsléseknél az alsó értékeket veszik figyelembe. Ettől 10%-os eltérés első sorban felfelé elképzelhető. A megye lakossága 423 ezer fő körül alakul. A hiteleket 90 napnál régebben nem fizetők száma megközelíti az 5.700-at. Nagyjából még ugyanennyi a már felmondott hitelszerződések száma. Ez egy átlagos négyfős családot figyelembe véve 45.600 főt érinthet. Ennek kb. a kétszerese, akik más egyéb hitel tartozások vagy közüzemi tartozások miatt nehéz helyzetbe kerültek, vagy végrehajtás alatt állnak. Számokra lefordítva ez kb. Hódmezővásárhely összlakosságának kétszeresét érintő problémát jelent. A közvetlen veszélyben levők száma megyei szinten a lakosság kb. 15%-át érinti. A megye szociális helyzete közepesnek mondható, nem tér el különösebben az országos átlagtól. Szeged és Hómezővásárhely ingatlanállapotai elsősorban a központi részeken jók és értékesek, a megye többi települése viszont megőrizte mezővárosi és falusias jellegét. A kiterjedt tanyavilágot nem finanszírozták a pénzintézetek. Az adósságok nagy része is Szegedre és Hódmezővásárhelyre vonatkozik. A megyének nincs kiemelt idegenforgalmi jelentősége, amely az ingatlanok árait befolyásolná.

Meg fognak lepődni az önkormányzatok

A sajtóanyag úgy fogalmaz, a megyének valószínűleg helyi szinten kell megbirkózni a kérdéssel, további jelentősebb intézkedésre a kormány erejéből nem telik. A problémát tovább súlyosbítja, hogy az önkormányzatok még nem építették ki információs hálózatukat. Helyi szinten nem megoldott a bajba jutott ügyfelek tájékoztatása, illetve segítése. Az önkormányzatokat valószínűleg meglepetésként fogja érni az árverések és kilakoltatások magas száma. Már most számba kellene venni az önkormányzati ingatlanokat, szociális bérlakásokat, hogy a bajba jutottak elhelyezéséről gondoskodjanak. Problémát jelent az is, hogy az önkormányzatok nem élnek az önkormányzati bérlakások pályázati úton történő kiutalásával, amely elősegítené a gazdaságosabb működtetést, továbbá a lakások állagmegóvásában is kulcsszerepet játszana. Csongrád megyében egy-két várost kivéve nem igazán lehet számítani látványos, gyors ütemű gazdasági növekedésre. A helyi lakosok jövedelemszintje éppen csak eléri az országos átlagot. Megoldást jelenthetne a szociális szövetkezet és alapítványok létrehozása, a helyi földmunkaprogramok kiszélesítése, a munkahelyteremtés helyi erőforrásokkal történő ráépítése. Áprilisban, a kilakoltatások megkezdésekor a helyi önkormányzatoknál megnövekednek a tennivalók, és mivel az Eszközkezelő létrehozása nagyon sok embernek nem lesz megoldás, gondoskodni kell a lakás nélkül maradt adósok elhelyezéséről. A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája április végéig adósmentő tavasz néven akciót szervez, amely ingyenes tanácsadást biztosít mindazok számára, akik interneten vagy telefonon jelzik problémájukat az Iroda felé. További információk a

www.bankikarosultak.hu

honlapon érhetőek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.