Gazdaság

Felszámolnák az Emfesz-t?

Felszámolnák az Emfesz-t?

2011. január 13., csütörtök
Felszámolnák az Emfesz-t?

Felszámolási eljárást kezdeményezett a gázkereskedelmi engedélyétől megfosztott Emfesz Kft. ellen a KELER Zrt. elszámolóház - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap arról ír, hogy megkeresésükre az Emfesz-nél azt közölték, hogy a felszámolásról szerda estig semmiféle hivatalos értesítést nem kaptak, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy még januárban kiegyenlítik tartozásukat a KELER felé. Az Emfesz Kft. a 2010 nyara óta működő Napi Földgáz és Kapacitáskereskedelmi Piac aktív szereplője volt. Csakhogy december 16-án mintegy 2,2 milliárd forintos tartozása keletkezett, mivel nem teljesítette pénzügyi elszámolási kötelezettségét. Ezért a KELER - mely a kapacitáskereskedelmi piac elszámolóházaként is működik - felhasználta a gázszolgáltató egyéni pénzügyi biztosítékait, ám ezek nem fedezték a kötelezettséget. Így további 1,1 milliárd forint adóssága maradt a gázszolgáltatónak, amelyet a mai napig nem tudott kifizetni. A gázszolgáltató kereskedelmi engedélyét csütörtök 6 órától 90 napra felfüggesztette a Magyar Energia Hivatal. Az Emfesz ugyanis nem csak a KELER-nek, hanem elosztótársaságoknak és hazai nagynyomású gázvezetéket felügyelő FGSZ Földgázszállító Zrt-nek is tartozott - ismerteti a napilap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.