Bulvár

Ellentmondó szakértői vélemények a mindszenti betegtragédia tárgyalásán (Frissítve)

Ellentmondó szakértői vélemények a mindszenti betegtragédia tárgyalásán (Frissítve)

2011. január 27., csütörtök
Ellentmondó szakértői vélemények a mindszenti betegtragédia tárgyalásán (Frissítve)

Nem jutottak közös nevezőre a mindszenti beteg ügyében kirendelt szakértők a hódmezővásárhelyi kórház egy orvosával szemben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt folyó per megismételt elsőfokú eljárásának csütörtöki tárgyalásán.

A 67 éves mindszenti férfi 2007. április 6-án háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította, és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, ők a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta. Az ügyészség szerint a doktornő ekkor nem végezte el teljes körűen azokat a fizikai vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet alkothatott volna a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. A pácienst egy orvos nélküli mentőben küldte tovább a szentesi kórházba, a férfi keringése azonban összeomlott, és a beteg életét nem tudták megmenteni. Két szakértőnek a csütörtöki tárgyaláson elhangzott véleménye szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. Álláspontjuk szerint annak érdekében, hogy kiderüljön, a férfi közvetlen életveszélyben van-e, több vizsgálat elvégzésére is szükség lett volna. Egyikük,

Varga Tibor

professzor szerint a páciens halála tüdőgyulladás miatt kialakult állapotrosszabbodás miatt következhetett be. A szakvéleményt adó

Pénzes István

professzor a tárgyaláson hangsúlyozta, a páciens krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedett, az orvosi kezelést többször is visszautasította, általános állapota hosszú ideje rossz volt, hirtelen változás azonban nem következett be benne. A boncolás során sem vetődött fel olyan körülmény, amely a sürgős szükség fennállására utalt volna - tette hozzá az egyetemi tanár.

Kriveczky György

ügyvéd indítványozta, hogy a bíróság szakértőként rendelje ki

Balogh Istvánt

, aki az ügyben magánszakértőként szakvéleményt készített, mely szerint az orvos a szakma szabályainak megfelelően járt el a beteg ellátásakor. A védő hangsúlyozta, a bíróság csak új szakértő kirendelésével oldhatja fel a szakvélemények közötti ellentmondásokat, és így hozhat megalapozott ítéletet. A bíróság az indítványt elutasította. A tárgyalás perbeszédekkel folytatódik. Az ügyben 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, melyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság.

Vörös Erika

bíró röviddel a tárgyalás kezdete után - a bizonyítás kezdete előtt - kiküldte a teremből a fotósokat és operatőröket.

Pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész

Pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész a Szegedi Városi Bíróságon csütörtökön a hódmezővásárhelyi kórház egy orvosával szemben, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolnak egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban. Az országos visszhangot kiváltó eset 2007. április 6-án történt és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje. A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta.

Lajkó Szilvia

ügyész a perbeszédében hangsúlyozta, a doktornő ekkor nem vizsgálta meg kellő alapossággal a férfit, így nem alkothatott pontos képet a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. A pácienst egy orvos nélküli mentőben küldte tovább a szentesi kórházba, a férfi keringése azonban összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Kriveczky György

ügyvéd a védence felmentését kérő perbeszédében kifejtette, bár a beteget aznap két orvos is látta, a vádlott volt az egyetlen, aki a pácienst nem "saját lábán" engedte el. A férfi a vásárhelyi kórházban nem volt olyan állapotban, amely sürgősségi ellátást igényelt volna, s ezt a vádlott pontosan meg tudta állapítani a tizennyolc perces megfigyeléssel és az elvégzett vizsgálatokkal, valamint a néhány órával korábbi leletek áttekintésével. A védő elmondta, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új eljárást rendelt el annak kiderítésére, hogy az esetben terheli-e valamilyen felelősség a mentőszolgálatot, s miként kerülhetett nyilvánosságra az a telefonbeszélgetés, amely a férfi halálát követően a doktornő és a mentők között zajlott. Az ügyben 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, amelyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság. Az ügyben február 4-én hirdet ítéletet Vörös Erika bíró.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.