Gazdaság

Drágulni fognak a repülőjegyek

Drágulni fognak a repülőjegyek

2011. január 22., szombat
Drágulni fognak a repülőjegyek

Az üzemanyagok árának emelkedése miatt hamarosan drágulhatnak a repülőjegyek is, mert egyre több légitársaság vezet be üzemanyag felárat járatain.

A British Airways az elsők között jelentette be december közepén, hogy utanként 10 fonttal emeli hosszú távú járatain az üzemanyag pótdíjat. Ezzel az emeléssel már 63-108 font közötti összeget tesz ki a felár az út hosszától függően. (Egy font hozzávetőleg 320 forint.) A rövid távú járatokon nem nőtt a felár. Utoljára két évvel ezelőtt emelte a pótdíjat a brit légitársaság, amikor nagyon megemelkedett az olaj ára, de azóta két ízben is csökkentést hajtott végre. Változik a helyzet Ázsiában is: emelésről döntött egyebek mellett a Singapore Airlines, a hongkongi Cathay Pacific és a japán Nippon Airlines. Ezzel azonban az emeléseknek még nemigen lesz vége, hiszen a BA példáját valószínűleg mások is követni fogják. Az ausztrál Quantas is jelezte, hogy emelheti árait és az pótdíjat, figyelve, hogy mit tesznek fő versenytársai. Egyelőre a vezető légi cégek többsége még óvatos, figyelik a piaci fejleményeket. Elemzők szerint azonban az olcsó jegyek időszakának valószínűleg vége. A diszkont légitársaságok egyelőre nem jelentettek be emelést, az easyJet azonban éppen csütörtökön jelezte, hogy megduplázódhat a vesztesége egyebek mellett az üzemanyagárak emelkedése miatt. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy legfőképpen az üzemanyagköltség tükröződik a jegyárakban: a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség, az IATA adatai szerint a kerozin most nagyjából 20 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ezért szinte elkerülhetetlen a jegyárak emelkedése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.