Egyetem

Csak a nappali tagozatos egyetemisták tanulhatnak ingyen Szlovákiában

Csak a nappali tagozatos egyetemisták tanulhatnak ingyen Szlovákiában

2011. január 9., vasárnap
Csak a nappali tagozatos egyetemisták tanulhatnak ingyen Szlovákiában

2012-től az egyetemeken levelezős úton tanuló hallgatók (az ún. külsősök vagy externisták) fizetni fognak az oktatásért - értesült a Felvidék Ma hírportál. Eddig körülbelül fele-fele arányban voltak azok, akik ingyen tanultak (30 ezer diák tanulmányait támogatta az állam), illetve akik fizettek az egyetemi oktatásért. Az alkotmánybíróság szerint ez a megkülönböztetés alkotmányellenes volt.

A távoktatás általános érvényben fizetőssé válása minden bizonnyal azt is eredményezi, hogy sokan inkább a nappali tanulmányokat részesítik előnyben.

Anna Pančurová

, az alkotmánybíróság szóvivője szerint az alkotmánybíróság diszkriminatívnak ítélte a már három éves eddig zajló gyakorlatot. A tandíj éves összege néhány száz eurótól egészen 2000 euróig terjed.

Eugen Jurzycza

oktatásügyi miniszter a TA3 televíziónak úgy nyilatkozott, hogy a kötelező tandíj nem érinti azokat a diákokat, akik már most egyetemi hallgatók, hanem csak az újakra vonatkozik. "Aki ingyenesen kezdte a tanulmányait, úgy is fejezi be" - mondta a miniszter. A tandíjak nagyságának megítélése az egyetemek jogkörébe tartozik. (Forrás:

Felvidék Ma

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.