Közélet

Az MKP elnöke kéri a magyar állampolgárságot

Az MKP elnöke kéri a magyar állampolgárságot

2011. január 2., vasárnap
Az MKP elnöke kéri a magyar állampolgárságot

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke – adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

"Kettős identitásom van, s ezt most papíron is megerősíteném. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényi keretek és még sok minden más köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv" – indokolta döntését

Berényi

. "Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem" – nyilatkozta Berényi. Vannak bizonyos aggodalmai is. "A kormányprogram tartalmazza a szlovák ellentörvény módosítását, ezt december végéig vártuk. Sajnos, nem így történt. Tudom, hogy néhány magyar a szlovák állampolgársága mellett szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot is. Ha január elején ezt kérelmezik, és a szlovák parlament nem fogadja el a jelenlegi törvény módosítását, elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. Ez nem célunk" - mondta. Berényi azt állítja: neki vállalnia kell ezt a kockázatot. Számára a magyar állampolgárság jelképes értékű. Berényi szerint sajnálatos, hogy Szlovákiában még sok az olyan ember, illetve politikus, aki a magyar kisebbségben veszélyt lát. "Amikor mi nemzetiségi jogainkat érvényesítjük, több lehetőséget kérünk az oktatásban és a kultúrában, az nem szlovákellenes cselekedet. Túl kell lépni azon, hogy a magyar kisebbség veszélyt jelent a szlovákok és a szlovák állam számára, mert ez nem igaz. A Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság együtt tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak - mutatott rá Berényi, aki teljesen értelmetlennek tartja, hogy az egyik szlovák kormánypárt, a Kereszténydemokrata Mozgalom a kettős állampolgároknak megtiltaná bizonyos állami tisztségek viselését, bizonyos hivatások betöltését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.