Közélet

Eddig alig 25 ezren maradnának a magánkasszánál

Eddig alig 25 ezren maradnának a magánkasszánál

2011. január 20., csütörtök
Eddig alig 25 ezren maradnának a magánkasszánál

A több mint hárommillió magán-nyugdíjpénztári tagból csütörtök délutánig 24 380 nyilatkozott arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - tudta meg az MTI az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól. Már csak bő egy hét van a nyilatkozattételre.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január 31-ig kell dönteniük arról, hogy a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben. Aki a magánrendszert választja, annak személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. A tartósan külföldön dolgozó, vagy külföldön tanuló magán-nyugdíjpénztári tagok a külképviseleteken is megtehetik nyilatkozatukat. Aki nem nyilatkozik, annak 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik a tagsági jogviszonya, és számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba. Aki a magánrendszerben marad, "kiírja magát" az állami nyugdíjrendszerből. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban csak a béréből levont nyugdíjjárulékot (10 százalék) fogják a magánkasszába utalni, a munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék (24 százalék) továbbra is az állami nyugdíjalapba kerül, ám a pénztártag nem szerez utána további szolgálati időt. A korábban megszerzett jogosultság megmarad. Az állami rendszerbe visszalépők megkapják a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot. A tagdíj-kiegészítés a törvényileg előírt mindenkori kötelező tagdíjon felüli befizetést jelenti a magánnyugdíjpénztárba, amit a tag és munkáltatója is teljesíthetett. A reálhozam a megtakarításon elért hozam és az infláció különbsége, ami függ a pénztártagság kezdetétől, a befizetett, illetve jóváírt tagdíjak összegétől és időpontjától is. A visszalépők a tagdíj-kiegészítést és a reálhozamot is felvehetik egy összegben (adómentesen); átutaltathatják önkéntes nyugdíjpénztárba (ebben az esetben az összeg után 20 százalék - legfeljebb 300 ezer forint - adóvisszatérítés érvényesíthető), vagy azt is kérhetik, hogy írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban vezetendő egyéni számlájukon. A pénztártagnak írásban kell tájékoztatnia pénztárát arról, hogyan rendelkezik ezekről az összegekről (amennyiben volt tagdíj-kiegészítése, illetve keletkezett reálhozam a befektetésein). Ha ezt elmulasztja, a kassza márciusban meg fogja keresni a nyilatkozat megtétele érdekében. Ha valaki továbbra sem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül elküldi az összeget a pénztártag lakcímére; az át nem vett pénzt a kassza a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át. A kifizetések legkorábban 2011. május végétől kezdődnek majd meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.