Gazdaság

A turizmus az idei büdzsé egyik nyertese

A turizmus az idei büdzsé egyik nyertese

2011. január 12., szerda
A turizmus az idei büdzsé egyik nyertese

A 2011-es költségvetés egyik nyertese a turizmus, az ezzel foglalkozó szakpolitikának jelentős tervei vannak az ágazattal idén és a következő tíz évre is – nyilatkozta Bánki Erik fideszes szakpolitikus, a parlament sport- és turizmusbizottságának elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában.

Még idén elkészül egy tíz évre szóló fejlesztési koncepció, felkarolnak és egyedileg fejlesztenek országszerte vagy harminc kiemelt műemléket és turistalátványosságot, továbbá a Balatonnál is megkezdődnek a szükséges koncepcióváltások és kiegészítések. A Turizmus Zrt. is átalakul, közel egyharmaddal kevesebb létszámmal működik majd a jövőben.

Komoly változások jönnek

Adót csökkentett és emelte – megduplázta – a turizmus céljaira fordítható marketingköltségeket a tavaly hivatalba lépett új kormány, így a 2011-es költségvetés egyik nyertese éppen ez az ágazat lett. Többek között ezektől a lépésektől remélik visszaszerezni középtávon a tíz éve még megvolt piaci pozíciókat. Több területen is komoly változtatásokat terveznek már idén, az év végére pedig megalkotnak egy tíz évre szóló turizmus stratégiát is - szögezte le

Bánki Erik

. Az idei növekedést segíti majd a tavalyihoz képest duplájára növelt, összesen 5,6 milliárd forintos marketingköltség-keret. A szakpolitikus úgy látja: a belföldi vendégforgalom 2-3, a külföldi vendégforgalom 1-2 százalékkal növekedhet idén a többletforrások hatására. Ha pedig sikerül ténylegesen “hozni” ezeket a számokat, akkor 2012-ben érdemes lesz tovább bővíteni a turizmusra szánt pénzeket – tette hozzá a bizottsági elnök.

Francia minta, új célok, átformált Turizmus Zrt.

Átalakítják a Turizmus Zrt.-t, ahol “mindent másként kell tenni”, mint eddig - mondta kérdésre reagálva Bánki Erik. A meglátása szerint eddig pazarló, túl nagy létszámú szervezetet költséghatékonnyá és a korábbinál húsz-harminc százalékkal kisebb létszámúvá alakítják át. Valódi szolgáltató szervezetet kívánnak létrehozni belőle - tette hozzá. Ehhez a francia módszert vették egyik fő mintának, ahol is beemelték a döntéshozatalba a gazdasági szférát és az önkormányzatokat, hogy azután közösen határozzák meg a turisztikát érintő fejlesztési irányokat. A magyar kormánynak is hasonlók a céljai; az ágazatban érdekeltekkel folytatott megbeszéléssorozat végén még az idén összeáll egy tíz éves stratégia, amelyet a parlamentnek kell jóváhagynia, és amely 2020-ig meghatározza a fejlesztési irányokat. A vállalkozókkal folytatott konzultációk során a partnerek első számú igénye volt a fejlesztési források és a marketingpénzek növelése - idézte fel a konzultációkat a nyilatkozó. Ám sok panasz érkezett a túlzott adminisztrációra is; a turizmusban érdekelt vállalkozásoknak, elsősorban az éttermi szektornak túl nagy az ilyen irányú terhelése, ami jelentős többletköltséget jelent számukra. E terhek csökkentése máris nyereség lenne a vállalkozások számára – mondta Bánki Erik. A jövőre nézve terv az is, hogy egyedi fejlesztési programok keretében “emeljék méltó színvonalra” azt a harminc-negyven, kiemelt turisztikai értéket képviselő műemléket, turisztikai látványosságot, amelyeket az elmúlt húsz évben pályázati kereteket között különféle okok miatt nem sikerült fejleszteni. Kiemelten kezelt helyszín lesz Budapesten a Citadella avagy a budai Vár – utóbbi esetében máig nem sikerült helyrehozni a szocializmus időszakában véghezvitt rombolásokat, a prágai Hradžin jócskán lekörözte magyar megfelelőjét, vidámabb, élhetőbb, vonzóbb körülményeivel. “Nekünk is el kell ezt érni, a Citadellán pedig egyszerűen rendet kéne végre tenni, mert ami ott van, az katasztrófa” - érvelt a parlamenti bizottsági elnök.

Balaton: irány a minőségi turizmus

Éppen most gondolják újra a Balaton fejlesztési koncepcióját, itt sem a tömegturizmust, hanem éppen a minőségi turizmust kívánják fejleszteni – hangzott az interjúban. A fő feladatok közt sorolta Bánki a balatoni szezon meghosszabbítását – ez utóbbi olyan események, programok Balatonhoz telepítésével érhető el, amelyek időjárástól függetlenül is vonzanák avagy marasztalnák a vendégeket. “Ezért van szükség fedett fürdőkre, fedett lovardákra, olyan élményparkok létrehozására a Balaton környékén, amelyek rossz idő esetén is tudnak rendezvényeket, programot kínálni. Illetve: a meglévő programok sincsenek összehangolva, nem egyszer egymást ütő programok futnak egymástól tíz kilométerre – ezen is változtatni kell” - sorolta a szükséges teendőket a szakpolitikus (Forrás:

Duna Televízió

Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.