Közélet

A kormánynak komolyan kell vennie az uniós javaslatokat a médiatörvényről

A kormánynak komolyan kell vennie az uniós javaslatokat a médiatörvényről

2011. január 27., csütörtök
A kormánynak komolyan kell vennie az uniós javaslatokat a médiatörvényről

Ügyelni fog Schmitt Pál arra, hogy a kormány komolyan vegye az Európai Bizottság javaslatait a médiatörvény módosítására, és időben válaszoljon a testület levelére - tudatta maga a köztársasági elnök abban az interjúban, amely a La Libre Belgique című belga napilap csütörtöki számában jelent meg.

Hangsúlyozta, hogy a külföld részéről "csak ez az egy ügy képezte bírálatok tárgyát" Magyarországot illetően. Kifejtette: a kritikák mostanra elhalványodtak, és a kormány visszatérhet európai uniós elnöki programjának végrehajtásához. Ezt a programot az EU mindhárom központi intézménye támogatta, nem kritizálták hivatalos európai parlamenti bemutatása során sem - hangoztatta

Schmitt Pál

. Leszögezte azt is, hogy Magyarországon a sajtószabadság "sérthetetlen és széleskörű". A középtől némileg jobbra állónak tekintett brüsszeli lap kérdésére az államfő elmondta, hogy alkotmányos jogköre alapján a magyarországi 10 millió embert hivatott képviselni, de "lélekben" 15 millió magyarért érez felelősséget. A készülő alkotmányt illetően Schmitt Pál kijelentette: támogatja azt a felvetést, hogy annak szerkesztésébe az ellenzék is bekapcsolódjon. Kiállt amellett is, hogy - több más ország alaptörvényéhez hasonlóan - bevezetőjében az alkotmány utaljon a kereszténységre. Hangoztatta ugyanakkor, hogy tiszteletben fogják tartani a más hithez vagy valláshoz tartozók jogait is. A szomszédos országokban élő magyarok esetleges választójogával kapcsolatban Schmitt Pál arra helyezte a hangsúlyt, hogy ezt a kérdést később vitatják meg. Hozzátette, hogy több európai országban már biztosítják ezt a jogot a külföldön élő állampolgáraiknak. A "magyar büszkeség"-re vonatkozó kérdésre adott válaszban pedig a köztársasági elnök azt fejtette ki, hogy a magyar nemzet évszázadokon át folyamatos külső üldöztetéstől és elnyomástól szenvedett. "Magyarnak és szabadnak lenni, az jelent valamit" - fogalmazott Schmitt Pál, hozzátéve, hogy "nem érezzük magunkat felsőbbrendűnek egyetlen nemzetnél sem, de alacsonyabb rendűnek sem".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.