Közélet

A kormányhivatal segíti az ELI-projektet

A kormányhivatal segíti az ELI-projektet

2011. január 14., péntek
A kormányhivatal segíti az ELI-projektet

Szeged számára az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) egyik legfontosabb eleme, hogy a tudományos fejlesztések között megvalósul a szegedi szuperlézer – jelentette be B. Nagy László, a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. A megyei kormányhivatal vezetője szerint az ELI-programmal a szegedi tudományos élet végre az őt megillető helyre kerülhet.

Az

ÚSZT bemutatóján

hangzott el először, hogy megvalósul Szegeden az ELI-program. „A kormány a rosszindulatú megjegyzésekkel ellentétben jóváhagyta az ELI-programot. Ez a kormányprogram Magyarország, Csongrád megye és Szeged programja” – hangsúlyozta

B. Nagy László

. Hozzátette, hogy a projekthez társulni fog egy innovációs park létrehozása, melyben fontos szerepe lesz a januárban felállt kormányhivatalnak is. „Az előző kormányzat elviekben támogatta a ELI-t, de nem tudta biztosítani a szegedi szuperlézerhez a forrásokat” – indokolta B. Nagy László a problémákat és a késlekedést.

Leszögezte, hogy az ELI-vel kapcsolatos pályázatok benyújtása terén nincs elkésve hazánk. Tavaly decemberben kapott új lendületet a program, a pályázat előkészítése azóta zajlik. Amennyiben az Európai Unió is támogatja, elkezdődhetnek Szegeden a beruházások. „Egy ilyen beruházás óriási lendületet ad egy térségnek. Nagyon bízok abban, hogy Szeged város lakossága és vezetői mindent meg fognak tenni a projekt sikeréért” – tette hozzá. A kormányhivatal feladatával kapcsolatban elmondta, hogy a pályázatot előkészítő szakértői csapat összeállítása és segítése elsődleges feladatuk. „Szegednek, a térségnek, a tudománynak a következő húsz év legmeghatározóbb tényezője lesz az ELI, mi itt a hivatalban is ezért dolgozunk” – hangsúlyozta. B. Nagy László köszönetet mondott a kormányfőnek, a minisztereknek és azoknak a szegedi és Csongrád megyei fideszes képviselőknek, akik az elmúlt időszakban a parlamentben lobbiztak az ELI-projektért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.