Gazdaság

A kormány szakmailag elhibázottnak tartja az MNB kamatemelését

A kormány szakmailag elhibázottnak tartja az MNB kamatemelését

2011. január 27., csütörtök
A kormány szakmailag elhibázottnak tartja az MNB kamatemelését

Szakmailag elhibázottnak és indokolatlannak tartja a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb kamatemelését. A kabinet úgy véli: az MNB döntése szembemegy a kormány gazdaságpolitikájával, mert a döntés a beruházási források kamatszintjének emelkedése miatt fékezi a növekedést és a foglalkoztatás bővülését - szögezi le a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A minisztérium aláhúzza: közgazdaságilag különösen indokolatlanná teszi az emelést, hogy az MNB szokatlanul gyorsan, már harmadszor döntött az kamatemelés mellett. Csökkenő pályán van a magyar infláció, hiszen a múlt évi 4,9 százalékkal szemben idén várhatóan 3-3,5 százalék között lesz a pénzromlás mértéke; többek között ezért sem indokolt az MNB újabb kamatemelése - olvasható a dokumentumban azzal együtt, hogy az újabb emelés ráadásul a 2 százalék körüli maginflációt növelő energia-, és élelmiszer áremelkedésre sem hat fékezően. Az MNB monetáris tanácsa hétfőn 25 bázisponttal, 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A monetáris tanács - amely nagyon szoros szavazás után döntött az emelés mellett - az inflációs kockázatokra hivatkozott. A jegybank hétfői közleménye szerint az infláció a gazdaságot érő jelentős költségsokkok miatt érdemben meghaladhatja a 3 százalékos célt. A középtávú inflációs kilátásokat illető legfőbb kockázatot a monetáris tanács abban látja, hogy a tartósan cél feletti inflációnak a várakozásokra gyakorolt hatása miatt a költségsokkok másodkörös inflációs hatásokkal járhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.