Közélet

A határ menti együttműködéseké a jövő + VIDEÓ

A határ menti együttműködéseké a jövő + VIDEÓ

2011. január 31., hétfő
A határ menti együttműködéseké a jövő + VIDEÓ

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a SZEGEDma.hu-nak egy sikeres média-együttműködést lezáró konferencia után a határok leomlásáról beszélt, aminek szerinte az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan a fejben is el kell, hogy kezdődnie.

„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács három régió szerint szerveződik. Kolozsvár központú Közép-Erdély, Székelyföld és Partium magyarsága, utóbbi közösség életét meghatározza, hogy területe Magyarországgal szomszédos négy megyéből áll” – mutatta be a nemzeti tanács elnöke a romániai magyarság berendezkedését. „Többnyire civil köntösben ezekben az irányokban indítottunk el együttműködéseket” – folytatta. „Megpróbálunk katalizátorként ötleteket is adni az önkormányzatoknak. Zászlóshajó a Szeged-Temesvár tengely és azon belül a magyar közösségek szerepe, de nemrég

Tőkés Lászlóval

tettünk látogatást

Kósa Lajosnál

is. Nagy reményekkel tölt el továbbá, hogy a magyar uniós elnökségnek prioritása a határ menti együttműködés, azon belül is főként az infrastrukturális fejlesztés. A kulturális sokszínűség zászlaja alatt így a mi tervünk is valóra válhat, és egy olyan magyar nemzeti stratégia együttműködés alakulhat ki – a schengeni csatlakozás után, s az infrastrukturális fejlesztések befejeztével –, ahol már a földrajzi határok is lebomlottak.” Arra a felvetésünkre, hogy e kapcsolatépítésben Szeged-Temesvár tart talán a legelőrébb,

Toró T. Tibor

úgy felelt, hogy e két régió kapcsolata végre kezd feltöltődni tartalommal. „Már közel egy évtizede testvérmegyéje Csongrádnak Temes, mint ahogy Szegednek testvárosa Temesvár. Folyamatosan elégedetlenségemet fogalmaztam meg anno a térség parlamenti képviselőjeként, közéleti szereplőként, miszerint csak névleg van kapcsolat közöttünk. Szerencsére ez most már sokat változott, és a forma mögé tartalom is került, viszont korántsem olyan kapacitással, mint ahogy azt a régió elbírná. Az infrastruktúrafejlesztés magával hozza az egész térség fejlődését és a gazdasági egymásra utaltság is azt eredményezi, hogy a közösségi kapcsolatok is egyre inkább fel fognak erősödni” – így az elnök.

Határ a fejekben

„Lehet arra számítani például, hogy közös vállalkozások létesülnek a határ mentén, már csak azért is, mert Kelet-Magyarország fejletlenebb része hazájának, a vele szomszédos Nyugat-Románia pedig a fejlettebb régiók közé tartozik” – folytatta Toró T. Tibor. „Ez azt jelenti, hogy nincs nagy különbség a határ menti régiók fejlettségi szintje között. De úgy vélem, hogy elsősorban a tudatokban kell lebontani a határt. A következő hétéves uniós költségvetésből sok pénz folyhat ide úthálózat és egyéb gazdaságélénkítő fejlesztésre. És ekkor már tényleg az emberek fejében dől el, hogy a piacot kiszélesítve gondolják el, s tesznek e felé lépéseket. Keletről-nyugatra és nyugatról-keletre elindulhat tehát a gazdasági mozgás, amely magával emeli a kulturális kapcsolatok fejlődését is.” Toró szerint reményteli, hogy az új kormány stratégiai fontosságú kérdésként, kiemelten kezeli a határon túli magyarságot. „Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztam azzal, hogy a magyar közigazgatás szereplőivel kommunikáltam. A partiumi magyarság tapasztalatom szerint nem a külképviseleteken nyújtja be az állampolgársági kérelmét, hanem átjön Magyarországra, s így a hivatalrendszerrel való kapcsolat közelebb hozza a magyar közigazgatáshoz is.” Az EMNT vezetője kiemelte, hogy e folyamatok kulcsszereplője a média, mely segítheti, erősítheti az egymásra találást. „A média formálja a közvéleményt, ő tehet a legtöbbet a tudatokban levő határok lebontásában. Mi temesváriként, erdélyiként érdekeltek vagyunk abban, hogy a magyar nemzet egyesítése ne egy szlogen, hanem valóság legyen, mint ahogy abban is, hogy a román-magyar viszonyok normalizálódjanak, és kihasználjuk azt, hogy számos dologban közös a két ország érdeke, s akkor a politikának is igazodnia kell ezekhez az érdekekhez. Később talán eljuthatunk oda is, hogy még a kényesebb kérdésekben is tudunk majd közös nevezőt találni” – zárta gondolatait Toró T. Tibor.

A határok leomlásáról beszélt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.