A hallgatók túlnyomó többsége elégedett az SZTE oktatási színvonalával

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóinak túlnyomó többsége elégedett az intézmény oktatási színvonalával a diákok körében tavaly ősszel végzett felmérés eredményei szerint – közölte Jancsák Csaba kutatásvezető szerdán a Tisza-parti városban.

A hallgatók több mint negyede ötös, csaknem fele pedig négyes osztályzatot adott, amikor értékelnie kellett az SZTE oktatási színvonalát – mondta a szakember a 467 hallgató megkérdezésével készült kutatás eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: a válaszadók 93 százaléka büszke arra, hogy az intézmény hallgatója.
A felmérés 2010 októberében, az Európai Ifjúság Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ országos programjának részeként készült el, s hasonló vizsgálatok folytak Debrecenben és Pécsett is – tudatta az ifjúságszociológus, utalva arra, hogy a legutóbb 2001-ben vizsgálták országosan a magyar hallgatók szokásait.
„A mostani felmérés a kilenc évvel ezelőttit vezető, SZTE-s oktató, Gábor Kálmán emléke előtt is tiszteleg” – fogalmazott Jancsák Csaba.
Az egyetemi oktató tájékoztatása szerint a szegedi hallgatók túlnyomó többsége havonta 60 ezer forintnál kevesebb pénzből él, a legtöbben – 40 százalék – 21 és 40 ezer forint közötti összeget költenek egy hónapban.
A diákok a válaszaik alapján hétközben több időt töltenek Szegeden, mint társaik a hasonló vidéki egyetemi városokban: általában vasárnap érkeznek a csongrádi megyeszékhelyre és csütörtökön vagy pénteken utaznak el. A hallgatók több mint 70 százaléka elégedett a város nyújtotta sportolási és kulturális lehetőségekkel.
Szintén a túlnyomó többség kiválónak tartja az egyetemi szolgáltatásokat is, a legjobb osztályzatot az Egyetemi Könyvtár kapta, s a válaszadók többsége kedvenc helyeként is a bibliotékának otthont adó Tanulmányi és Információs Központot (TIK) nevezte meg.
Jancsák Csaba úgy fogalmazott, a szegedi hallgatók komolyan veszik az értelmiségi létre készülést, háromnegyedük az egyetemi kötelezettségeken felül, önszorgalomból is foglalkozik a tudományterületéhez tartozó témákkal.
A diákok életében fontos szerepet játszik a testmozgás is, 22 százalékuk minden nap, több mint a kétötödük pedig hetente többször sportol – közölte a szakember.

„A mi dolgunkról nekünk kell rágódnunk” – idézte Pázmány Péter szavait Jancsák. A nappalisok körében végzett vizsgálat habár illeszkedik egy országos felméréshez, mégis a helyi viszonyokhoz is igazították azt. Ennek oka természetes, hiszen az egyetem és a város adottságai mások, mint a többi. „Az SZTE nem campus jellegű, hanem latin negyedhez hasonlatos. Ezért is látjuk az adatokból, hogy a város és az egyetem összefonódik például kulturális és egyéb szabadidő eltöltési lehetőségek terén” – mondta el portálunknak az ifjúságszociológus. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a diákok a város számára nagyon komoly vásárlóerőt jelentenek, a kutatás szerint átlagosan 40-60 ezer forintot költenek el itt havonta. Jancsák Csaba tapasztalatai szerint az ifjúságkutatásokat a partneregyetemek is komolyan veszik s fel is használják. „Korábbi kutatási eredményeink azt erősítik meg, hogy az SZTE nagyon hallgatóközpontú, ami hagyományaiból is adódik, vagyis a diákok életvilágát mindig is komolyan vette az intézmény” – hangsúlyozta Jancsák, aki szerint ahol kell, változtat az egyetem, hogy hallgatói még jobban kötődjenek ide.

no images were found

Előző sztori

Hölgyválasz: „Magamat kigúnyolom, ha kell…”

Következő sztori

Impozáns kiadvány 80 mestermű restaurálásáról