80 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok + PANORÁMA, FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az elmúlt évtizedek előtt tisztelegve ünnepi előadásként kerül színre Madách Imre: Az ember tragédiája, Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab a fesztivál emblematikus előadása. A próza műfaja közel egy évtized után tér vissza a Dóm térre. A többi produkcióban az ország legjelentősebb színművészei és operaénekesei, nagyformátumú rendezők és alkotók jegyzik idén is a fesztivál előadásait. A játékok történelmi hagyományait és a jubileumi évadot a menedzsment számos izgalmas módon igyekszik hangsúlyozni.

A 2011-es évad az ünneplés jegyében telik a Szegedi Szabadtéri Játékoknál, hiszen 80 éves lesz idén hazánk legnagyobb nyári színházi fesztiválja. Az évforduló nemcsak a játékok életében fontos, nagy jelentőséggel bír az egész magyar színházi életre nézve is. Számokban kifejezve: 80 nyár alatt több mint 900 előadást és ezek közül több mint 330 bemutatót láthatott több mint négy és fél millió néző.

Ezt a hatalmas, tiszteletre méltó történelmet a modern kor szellemében digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje: a játékok honlapjáról elérhető, úgynevezett kronapédia segítségével bárki pontos dátum alapján kereshet rá egy-egy előadásra, plakátokra, szereposztásokra, alkotókra 1931-től a 2009-es évadig. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.

A 80 éves jubileumi évad ünnepi nyitóelőadása Madách Imre halhatatlan műve lesz Vidnyánszky Attila rendezésében. A Tragédia „csúcstartó” a szegedi szabadtérin, hiszen az elmúlt évtizedekben 16 évad során 61 előadásban láthatták a nézők a Dóm téren. A debreceni színház igazgatója, a hazai színházi élet meghatározó alakja úgy érzi, alkotótársaival a magyar színházi élet ünnepévé teszik Az ember tragédiáját. Alexandre Belozub díszlet- és jelmeztervezővel valamint Gemza Péter koreográfussal „szélesvásznú” produkció létrehozására vállalkoztak. Látványban a világmindenséget szeretnék leképezni. Domináló élményként a fény mint az élet forrása jelenik majd meg a színpadon, a szakrális tér, a dóm varázsa pedig idomulni fog az Isten felé nyúláshoz. Álomképek tömkelegét szeretnék megjeleníteni a színpadon.
Vidnyánszky munkássága nem ismeretlen a Szegedi Szabadtéri közönsége előtt sem, hiszen az elmúlt években prózai rendezései az Újszegedi Szabadtéri Színpadon kaptak helyet, a debreceni és beregszászi színház művészeinek előadásában. A Dóm téri prózai előadás méreteit, monumentalitását tekintve minden bizonnyal az eddig legnagyobb szabású magyarországi rendezése lesz.

Az előadás az idei évadban kitüntetett szerepet kap, külön kiemelt kommunikációs kampány kíséri majd. Többek között szakmai konferencia is kapcsolódik hozzá a közeljövőben. Színháztörténészekkel, rendezőkkel, elméleti szakemberekkel, tudományos igénnyel szeretnék felidézni a Tragédia bőséges szegedi történetét.

A 2011-es évad második bemutatója a világhírű magyar operett-komponista, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy lesz. A 2010-es évad szakmai berkekben és a közönség körében is leginkább dicsért produkciója a Kerényi Miklós Gábor rendezte Carmen volt. A továbbjátszás az idei nyári műsorban ez az opera lesz. Az idei évben a szereposztást frissítve kerül színre az operairodalom egyik legnépszerűbb darabja. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, és szintén színpadra lép Arnold Rutkowski, a kiváló lengyel tenor.

A 2011-es évad új musical-bemutatójának színre vitelét a darab egyértelmű, évek óta tartó töretlen sikere mellett indokolta, hogy a nézők szinte ostromolták a menedzsmentet a musicalért. Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter Valahol Európában című művét Béres Attila rendezésében láthatják a nézők.

Újszegedi színpad

Kivételesen zenés darabokat tűznek műsorra az újszegedi játszóhelyen, ami eddig a prózai előadások helyszíne volt. Két operaprodukció is színre kerül: a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékát láthatják a nézők, Puccini egyfelvonásos Gianni Schicchi-jét és a kortárs magyar opera egyik legjelesebb képviselőjének, Vajda Jánosnak szintén egyfelvonásos Mario és a varázsló című darabját. Mindkét egyfelvonásost Gombár Annamária állítja színpadra – előbbit Hero Lupescu, utóbbit Békés András rendezése alapján – és Selmeczi György dirigálja.

A másik újszegedi bemutató a Szegedhez köthető Darvasi László művéből készült Popeye című zenés produkció lesz, amit hatalmas sikerrel mutattak be a kecskeméti Katona József Színházban, Ganxsta Zolee főszereplésével.


A Szegedi Szabadtéri Játékok szegedi Dóm téren

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kajak-kenu vb – 800 milliós költségvetés

Következő sztori

A kormány 64 milliárdot különít el az ELI-re + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek