Írjon nekünk

Vélemény

Vélemény: Szemforgató bocsánatkérés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kisimrefernc.jpg

Megjelent:

Márpedig Malina Hedviget megverték. Csúnyán, orvul támadtak rá, s össze-vissza verték, ütötték, ahol érték. Az arca, a karjai tele voltak az ütésektől származó sebekkel. Az egész világ láthatta. Csak azok nem akarták látni, akiknek az eset nagyon kínos volt. Merthogy a 2006. augusztus 25-én történt nyitrai eset még akkor történt, amikor Szlovákiában Robert Fico és magyargyűlölő koalíciós társa, Jan Slota volt a kormányrúdnál.

A német szakos egyetemista Malina Hedvig a kora reggeli órákban egyedül ment az utcán, mobil telefonján beszélt valakivel. Természetesen magyarul. Két bőrfejű támadt rá, agyba-főbe verték, blúzra ráírták, hogy: Magyarokat a Dunába! A brutális bántalmazásban elszenvedett sérüléseiről orvosi látlelet készült és ez igazolta is azokat. Az eset nagy port kavart, a szerencsétlenül járt lány sajtótájékoztatóján láthattuk a sérülések nyomait is. A rendőrség, ahogyan ez lenni szokott ilyenkor, nagy erőkkel nyomozott. Két hétig. Akkor az aktuális belügyminiszter leállíttatta a további vizsgálódást. Az indok: Malina Hedvig kitalálta az egész ügyet, saját magát harapta meg (!) és nem volt semmilyen támadás. Maga Fico miniszterelnök állt az ország nyilvánossága elé, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy pontot tegyen a számukra oly kínos eset végére és megnyugtassa a közvéleményt „egy magyar lány megtévesztési kísérletével” kapcsolatosan. A magyar illetékesek csak hümmögtek, semmi határozottság nem érződött az akkori külügyérek, sem a kormány részéről, mert hát a jószomszédi viszonyra ügyelni kell. (Még akkor is, ha a nacionalista szlovák vezetés nem engedi be az országba köztársasági elnökünket…)

A megveretés pikantériája, hogy a brutális bántalmazottból, néhány hónap elteltével – lakossági feljelentés alapján – gyanúsított lett! A hatóság megtévesztésének gyanújával indult eljárás ellene. Érdekes azonban megfigyelni az azt követő történéseket is. Az egyik feljelentő öngyilkos lett, a másikról pedig kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálatnak dolgozott…A rendőrség továbbra is azt az álláspontot képviselte, hogy Malina Hedvig hazudott, amikor az őt ért támadásról beszélt. Az első orvosi látleletet már elfelejtették, sőt egy másik orvos szakértői bizonylatot is csatoltak a vádirathoz, amelyet a Komensky Egyetem orvosi karán gyártottak. Ma már sokan, köztük politikusok is, azt mondják, szégyen, hogy az egyetem asszisztált a szégyenteljes történetben. S a hab a tortán: 2007 szeptembere óta a legfőbb ügyészség is vizsgálódott a Malina-ügyben.

Fico és Slota országlása idén véget ért. Választási vereségük meghiúsította kormányalakítási törekvéseiket. A volt miniszterelnök, aki – láss csodát – 1994 és 2006 között Szlovákia képviselőjeként az Emberi Jogok Európai Bizottságában fejtette ki áldásos tevékenységét, nem nyugszik. Politikai tőkét igyekszik kovácsolni a szerencsétlen nyitrai nő esetéből. Ma is kiáll a nyilvánosság elé s az őt még megszólaltatni kívánó néhány lapnak nyilatkozva kijelenti, hogy nem bánta meg, amit 2006-ban tett, mert ma is azt tartja: Malina Hedviget nem verték meg. Őt „csak lejáratni” akarták ezzel az üggyel, gyengíteni politikai súlyát. Arra azonban már nem tudott válaszolni, hogy ki vagy kik voltak az állítólagos lejáratói…Azt sem tartja hibának, hogy Kalina, akkori belügyminiszterrel együtt, a vizsgálatok lezárása előtt, hazugsággal vádolta a brutálisan bántalmazott nyitrai egyetemista lányt. Igazi európai mércével is mérhető megnyilatkozás…

Az idei parlamenti választásokat követően új kormánya van Szlovákiának. Iveta Radicová miniszterelnök politikájában már nem tapasztalhatók azok a durva nacionalista megnyilvánulások, mint amelyeket hivatali elődjénél, a szúrós tekintetű, sörtehajú (Milosevicsre emlékeztető) Ficótól megszoktunk. Mi több, a belügyminisztériumban alaposan utána néztek azoknak az aktáknak is, amelyek a Malina-ügyet taglalták. Csupán adminisztratív hiányosságokat véltek felfedezni, s ezek nem járnak semmilyen következménnyel, így azután sem személyes felelősségre vonás, sem a támadás ügyében lezárt vizsgálat újraindítása már nem várható. Ugyanakkor a napokban Rudolf Chmel, a nemzeti kisebbségek minisztere, kormánya nevében Megkövette Malina Hedviget és beismerte, hogy sérült az igazságos eljáráshoz való természetes joga… Ezt egyébként egy szlovákiak körkérdés eredménye is megerősíti, hiszen a lakosság több, mint fele azon a véleményen van, hogy Malina Hedviget brutális támadás érte és ezért nem kapott semmilyen erkölcsi elégtételt! A német szakos egyetemista különben azóta családot alapított, szlovák nemzetiségű férjétől két gyermeke született, a két éves Emma-Rozina és a féléves Olivér. Úgy tűnik tehát révbe ért. De, mint mondja, az eset és az őt ért későbbi meghurcoltatás még mindig nyomasztja.

Így karácsony tájékán talán szépen is hangozna ez a bocsánatkérés, ha tudnánk, hogy ez volt az egyetlen. Mert nem ez volt. A dunaszerdahelyi több száz magyar szurkolót gumibotozó szlovák rendőrök mikor kérnek elnézést az ártatlanul összevert emberektől? Vagy a Pozsonyban bántalmazott és letartóztatott magyar történelem tanáról, aki diákjainak beszélt az egykori koronázó város históriájáról?

Az igazi elégtétel nyilván az lenne, ha maguk a vétkesek állnának a nyilvánosság elé egy „elnézést” erejéig. Például a korábbi miniszterelnök és belügyminisztere. Ennek azonban, most még úgy tűnik, vajmi kevés esélye van.

Legalábbis véleményem szerint…

Tovább olvasom

Közélet

Puzsér: Szeged a vörös rongyokba öltözött város

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kisimrefernc.jpg

Megjelent:

Kendőzetlen őszinteséggel és stílusban beszélt a manapság divatos jelenségekről, médiáról, politikáról a publicista Szegeden. Majd egy ponton jött egy kevés ki oltás Botka Lászlónak és a “vörös rongyokba öltözött városnak”.

Tovább olvasom

Politika

Bartók Csaba: Nem a duma számít, csak a teljesítmény

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kisimrefernc.jpg

Megjelent:

Botka László becsukta az ablakokat és behúzta a sötétítőt is, hogy ne lehessen látni a külvilágot. Ő meséli el a szegedieknek, hogy mi van odakint. Mi most kinyitjuk az ablakokat – mondta Bartók Csaba. Interjú!

Tovább olvasom

Közélet

Egy város tűzhalála és a tízezer bűnbak

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kisimrefernc.jpg

Megjelent:

Ma van a keresztény vértanúk emléknapja.

Tovább olvasom

Aktuál