Gazdaság

Többmilliárdos tartozások az Emfesz felé - a Szegedi Hőszolgáltató nem tartozik (Frissítve)

Többmilliárdos tartozások az Emfesz felé - a Szegedi Hőszolgáltató nem tartozik (Frissítve)

2010. december 22., szerda
Többmilliárdos tartozások az Emfesz felé - a Szegedi Hőszolgáltató nem tartozik (Frissítve)

Mintegy 3 milliárd forinttal tartozik az Emfesz Kft.-nek Pomázi Csaba több cége, a Dunacent Kft., az ENERGOTT Kft., az Alfa-Nova Kft., illetve a Szegedi Hőszolgáltató Kft. - közölte az Emfesz Kft. szerdán az MTI-vel.

A jogos követelése érvényesítése érdekében az Emfesz Kft. azonnali hatállyal valamennyi polgári- és egyéb jogi eszközt, ideértve egyebek mellett a készfizető kezességek érvényesítését, a felszámolási eljárások megindítását, a finanszírozó bankok értesítését igénybe vesz - áll a közleményben. Az Emfesz közölte azt is, hogy a társaságok, amelyek Szekszárd, Szolnok, Szeged, Székesfehérvár, Dunaújváros, Tatabánya, és Győr távhőszolgáltatását biztosítják, súlyos és rosszhiszemű szerződésszegő magatartása megnehezíti az társaság hosszú távú gázvásárlási szerződéseinek előfinanszírozását. Az Emfesz Kft. jelenleg 300 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 1100 intézményi fogyasztót, hatezer kis- és közepes vállalkozást és több száz ipari céget lát el kedvezményes áron földgázzal. A közlemény szerint a kialakult helyzetről az Emfesz Kft. tájékoztatta a Magyar Energia Hivatalt, valamint a gyors és hatékony megoldás érdekében kormányzati segítséget kért. Az Emfesznél az MTI kérdésére a kormányzati segítség mibenlétéről elmondták, hogy a társaság szeretné elérni, hogy ne kelljen előfinanszíroznia a földgázt, hanem utólag fizethesse ki. Az Emfesz azért került nehéz helyzetbe, válaszolták az MTI kérdésére, mert 1,1 milliárd forint kötelezettség keletkezett a Kelerrel szemben a Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piacon (NFKP) megkötött földgázvásárlási ügyletekből. Ebből a kereskedési rendszerből az Emfeszt kizárták - mondták a cégnél -, így most a földgáz egy részét a Mol-csoporttól vásárolják.

Básthy Gábor: nincs tartozás

A hírre reagálva

Básthy Gábor

, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója levélben azt jelezte szerkesztőségünknek, hogy a kft.-nek sem az EMFESZ Kft.-felé, sem jelenlegi földgázszállítója, a Dunacent Kft. felé lejárt tartozása nincs. Az EMFESZ Kft. 2009. július óta a Szegedi Hőszolgáltató Kft. részére földgázt nem szolgáltat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.