Távoli álláspontok a kettős állampolgárság ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól a határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében – jelentette ki Iveta Radiková és Orbán Viktor kedden Pozsonyban, a szlovák–magyar megbeszélések utáni sajtóértekezleten.

„Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Magyar kollégája szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében „a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól”. Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák–magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.

„A többi téma, a jövőbeni prioritások nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani” – szögezte le Iveta Radicová. „Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen” – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint a találkozót „az ésszerűség légköre” jellemezte. Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt, aki lefogadta a meghívást.

(Forrás: mno.hu)

Előző sztori

Szerda: Kájoni Miserend a Dómban

Következő sztori

Vízilabda: nyert Szolnokon, őszi első a Beton (FRISSÍTVE)