Közélet

Tavaszig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet az ajkai térségben

Tavaszig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet az ajkai térségben

2010. december 19., vasárnap
Tavaszig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet az ajkai térségben

Március végéig meghosszabbíttatná az Országgyűléssel a kormányzat az ajkai térségben október elején bekövetkezett vörösiszap-ömlés miatt kihirdetett, és év végéig tartó veszélyhelyzetet - tudta meg kormányzati forrásból az MTI.

Az MTI úgy tudja, a katasztrófavédelmi kormánybiztos javaslatára december 23-án, a parlament ez évi utolsó ülésnapján döntenek majd a képviselők a veszélyhelyzet 3 hónapos időtartamú meghosszabbításáról. Az ajkai zagytározó október 4-én történt gátszakadása miatt a kormány Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére október 6-án hirdetett ki veszélyhelyzetet a törvényben meghatározott maximális 14 napra. Az Országgyűlés október 18-án nagy többséggel elfogadta a rendelkezés meghosszabbítását december 31-ig. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, a veszélyhelyzet meghosszabbításának szükségességét azzal indokolják, hogy csak a határozat meghosszabbításával biztosított a külterületek mentesítésének elvégzése, a mintegy másfél kilométer hosszúságú kettes számú védőgát megépítése, valamint a megsérült X-es kazetta leszakadt oldalfalának végleges lezárása, így az esetleges újabb iszapömlés veszélyének elhárítása. A zagytározó mintegy 50 méteres kidőlt oldalfalát, valamint az északi gátszakasz 150 méteres szakaszán lévő sérülést egy támfallal akarják a szakemberek körbevenni és véglegesen lezárni. A munkálatok tervei már elkészültek, és a kivitelezés - időjárástól függően - március elejére fejeződhet be. Devecserben még több mint kétszáz ház vár bontásra, és a törmelékek elszállítás is jelentős feladat lesz a katasztrófavédelmi szakemberek számára. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájának következtében tíz ember vesztette életét, mintegy másfél százan megsérültek, és szorultak hosszú hetekig tartó kórházi kezelésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.