Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Kultúra

Soha nem váltanának komolyra – 20 évesek a mirigyek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Húszéves az Irigy Hónalmirigy – az együttes indulójának szövegét idézve a „nyolc kan” a két évtized alatt 10 nagylemezt adott ki, melyek mindegyike platina- és aranylemez lett. Pénteken a Szeged Plázában dedikáltak a Mirigy-tagok, a SZEGEDma.hu-nak pedig kulisszatitkokat is elárultak paródiákról.

Kiadatlan dalokkal, hatalmas meglepetésekkel készül az Irigy Hónaljmirigy születésnapi bulijára, amelyet december 29-én a Papp László Budapest Sportarénában rendeznek meg.

„Vegyél nyolc különböző fazonú srácot a kilencvenes évek elejéről, akik imádnak zenélni, és lételemük az ökörködés. Hozd őket össze, adj nekik valami idétlen nevet, majd a létrejött speciális keveréket fűszerezd meg a szórakoztatás iránti elkötelezettséggel meg némi szerencsével, és máris kész a recept.”

„Ez a húsz év komoly munkával telt, csak nem így fogjuk fel” – tekintett vissza Varga Győző. „Folyamatosan csináltuk azt, amit elénk hozott az élet, és szerencsésen alakult. Egy éve szervezzük a nagykoncertet, ez is mutatja: mindig teljes erővel arra koncentrálunk, ami az aktuális kitűzött célunk” – így a Mirigy-tag.

Röhög a hangmérnök

A paródiákra egyébként nincs recept, ezt már Sipos Tamástól tudtuk meg, aki úgy fogalmazott, „teljesen vegyes”, hogy születik meg egy produkció. „Volt olyan, amelyik kisujjból jött, másokat tudatosan próbáltunk. Megesett, hogy egy produkcióról azt hittük, jó lesz, de mégsem jött be, de a fordítottja is megtörtént. Soha nem hittük volna például, hogy a Numerakirály, az O-zone együttes dala működőképes lesz, mert képletesen szólva szinte feloszlottunk rajta. Azt gondoltuk, hogy ez már tényleg a legalja, ha ennek nekimegyünk. Aztán lementünk a próbára, körülbelül tíz perc alatt írtunk rá egy szöveget, és aztán éreztünk egy pálfordulást ezzel a számmal, mert egész jól sikerült” – mesélte Tamás. Igazi útjára persze akkor indult a dal, amikor fel is énekelték a stúdióban, és akkor „megszólalt”, már a hangmérnök is röhögött rajta. A nagyon sikeres dalok általában így születnek – tette hozzá Tamás.

Drukkerek

És vajon nyolc zenei tehetséggel megáldott fickó még soha nem gondolt komoly témájú lemezre? „Nem tartottuk jó ötletnek elhagyni a humor terepét. A zenekaron belül senkinek sem tilos semmiféle más projektben részt vennie, ha valaki akár énekelni vagy gitározni akar egy lemezen, nyugodtan megteheti. De nekünk ez a fő profilunk, a közönség is ezt várja tőlünk” – magyarázta Sipos Tamás, nyomatékosan hozzáfűzve, hogy nem szeretnének a nagyérdeműnek csalódást okozni. Egyébként pedig a hasonló együttesek általában le is húzták magukat abban a pillanatban, amint váltottak. „Meg annyi jó együttes van, így mi inkább annak drukkolunk, hogy minél több jó dal szülessen, mi pedig tudjunk róluk jó paródiát készíteni” – összegzett az énekes.

Aki a hangot adja

Megszólalásig – vagy inkább: megszólalásában – hasonlít az eredetire – így jellemezhető az együttes több produkciója. Az utánzás technikája is érdekelt. „A két énekesnek, Petinek és Tominak van olyan tehetsége, hogy élethűen eltalálják az utánzott énekes hangszínét. Ezt nem lehet számítógéppel megcsinálni” – szögezte le Győző. Tamás hozzátette, hogy sokan kérdezik tőlük azt is, hogy a női hangokat hogyan generálják. „Nyilván annyira azért nem vagyunk tehetségesek, hogy ilyeneket is tudjunk utánozni. A női előadókhoz szintén keresünk hasonló hangkaraktereket. A Groovehouse Judyja például remekül tud Szandit utánozni, de Szatmári Orsira is számíthatunk a paródiáknál, Szűcs Judit pedig saját magát és Zalatnay Saroltát is felénekelte már lemezre. A Romantic Katinkájának Koncz Zsuzsa volt a feladvány” – mesélte Tamás.

Humor nélkül mit érek én

A húsz év és a számos platina- és aranylemez minden kétséget kizáróan mutatja: igény mutatkozik az IHM-ra. Győző ezt frappánsan úgy summázta: a humorra mindig szükség van. „Sőt. Arra van a legnagyobb szükség, hogy az emberek jól érezzék magukat. Nekünk pedig nincs is más szándékunk, csak hogy szórakoztassuk az embereket” – így Győző.
„Addig szeretnénk ezt csinálni, ameddig nekünk örömet okoz. Ugyanakkor nekünk sem okozna örömet, ha azt látnánk, hogy a közönségnek nem tetszik” – tette hozzá Tamás.
A tervekről a fiúk szűkszavúan nyilatkoztak. „Valószínűleg felvarratom az arcom” – mondta eltűnődve Tamás. Elsődleges céljuk a koncert. „Eddig sem csináltunk semmit olyan nagy tudatossággal, hanem mindig bedobott valamit az ablakon a Jóisten, bízunk benne, hogy ezután is így lesz” – fejezte ki reményét az énekes.

A mirigyes fiúk egyébként a rajongóknak több akcióval is kedveskedtek. Meghirdették az Én Megamirigy castingot, amelyre jól éneklő fiatalokat vártak. A legjobb 20 énekes együtt léphet fel a nyolc kannal a december végi koncerten. Következő meglepetésként összeválogatták 20 év 10 kedvence című albumukat, amelyen még kiadatlan felvételek is hallhatók. A lemez mellett megjelent a zenekar életét átívelő könyv is, A barátság receptje 8 személyre!! címmel.

Tovább olvasom

Közélet

Hamarosan nyit a megújult Móra Ferenc Múzeum

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az utolsó simításokat végzik.

Tovább olvasom

Hírzóna

A szegedi templomokba is beköltözik az orgonák éjszakája

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Filharmónia Magyarország jóvoltából.

Tovább olvasom

Kultúra

Vadászgörényt sétáltatott egy „gróf” Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Komédiások lepték el a Széchenyi teret.

Tovább olvasom

Aktuál