Pluszforráshoz a hajléktalanellátással foglalkozó szolgálatoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pluszforráshoz jutnak azok a hajléktalanellátással foglalkozó szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek; mindegyik 1,5 millió forintban részesül – tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-t.

Mint írják, a tél beköszönte sok ember számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben azonban a hajléktalanok a legvédtelenebbek. Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy sok esetben a kihűléses halálesettel végződő tragédiák megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel – teszik hozzá.
A NEFMI kiemelten foglalkozik a hajléktalanellátással, hiszen pluszforráshoz jutnak azok a szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek; mindegyik 1,5 millió forintban részesül – olvasható.
Mint kiemelik, sokat tehet mindenki a segítségre szoruló, fedél nélküli emberek iránt, ha értesítik az ellátással foglalkozó, karitatív szervezetek valamelyikét. E szervezetek feladatai közé tartozik például az utcai szociális gondozószolgálat működtetése hétvégén vagy meghosszabbított munkaidőben; az étkeztetés éjjeli menedékhelyen, valamint gyógyszerek, kötszerek, vitaminok biztosítása szállókon és utcákon élő hajléktalan emberek számára – írják.
Mindezek mellett Budapesten négy, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Miskolcon pedig egy-egy helyszínnel 24 órás egészségügyi ellátást végző, OEP-finanszírozással is rendelkező egészségügyi centrum működik, amelyek hétköznap napi nyolc órában biztosítanak ambuláns háziorvosi rendelést – teszik hozzá.

Előző sztori

Decemberi Tiszatáj: Hajnóczy Péter hagyatékából

Következő sztori

Szerda: Kájoni Miserend a Dómban