Egyház

Megérkeztek a Mátyás-templom harangjai

Megérkeztek a Mátyás-templom harangjai

2010. december 19., vasárnap
Megérkeztek a Mátyás-templom harangjai

Négy új harang érkezett a budavári Mátyás-templomba a németországi Passauból, ahol az elmúlt három hétben áthangolták és megtisztították a templom két régi harangját is - írja az InfoRádió.

Süllei László

kanonok, a templom plébánosa elmondta: a pályázat segítségével megvalósult beruházáshoz az önrészt a budavári önkormányzat bocsátotta rendelkezésre. Az új harangok egy hónapon át a templom bejárata előtt maradnak; a passaui Perner cég januárban kezdi meg beépítésüket a Mátyás-toronyba - mondta

Mátéffy Balázs

, a harangrekonstrukció koordinátora. A régi és az új harangok együttes megszólalására 2011 tavaszáig, előreláthatólag húsvétig kell várni - fűzte hozzá.

Nagy Gábor Tamás

(Fidesz) I. kerületi polgármester elmondta, hogy a Norvég Alap támogatásával pótolják a második világháborúban elpusztult, illetve az évtizedek alatt megrongálódott harangokat. Mivel az egyházat a pályázat nem tekinti nonprofit szervezetnek, 60 százalékos önrészt, 40 millió forintos beruházást kellett volna vállalnia, amelyet az egyház nem tudott előteremteni. Az önkormányzat, nonprofit szervezetként, 16 millió forintos önrésszel "szállt be" a pályázatba. A harangok behelyezéséről film is készül - jegyezte meg. A polgármester szavai szerint nem pusztán tárgyak beépítéséről, hanem történelmi rehabilitációról is szó van; a hagyományokhoz ezek a harangok is hozzátartoznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.