Bulvár

Még egyszer a tűzijátékról: hol, mikor, kitől

Még egyszer a tűzijátékról: hol, mikor, kitől

2010. december 31., péntek
Még egyszer a tűzijátékról: hol, mikor, kitől
Nemrég sajtótájékoztatón ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság a tűzijátéktermékek év végi felhasználásának lehetőségeit és korlátait, melyekről már portálunkon is olvashattak. Az ehhez kapcsolódó tudnivalók alább egy csokorban olvashatók. A „tűzijáték” termékek forgalmazását, illetve felhasználását Magyarországon a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Korm. rendelet szabályozza (a továbbiakban: rendelet). A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, például az I. pirotechnikai osztályba tartozó „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Bombák, római gyertyák és társaik

A kis tűzijátékok mellett, a bombák, a tűzijáték bombák mozsarakban, és a római gyertyák kivételével, a közepes tűzijátékokat (például tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.

Honnan?

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság átmeneti tárolóhelyre, például bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak játékos pirotechnikai termékek hozhatók forgalomba. A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követően 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni, melyről a vásárlót a forgalmazás helyén jól láthatóan köteles tájékoztatni, a visszavétel helyének, időpontjának feltüntetésével. Ne vásároljunk illegális árustól tűzijátékterméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük.

Csak olyat, amelyik tud magyarul

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket. Játékos pirotechnikai termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen 1 kg bruttó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg bruttó tömeg tárolható. A tárolás feltételeit a rendelet részletesen szabályozza. A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok: más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók; el nem zárt pirotechnikai terméket felügyelet nélkül hagyni tilos; lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektől elzártan kell tartani; tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad; elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni; a hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni; a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad.

Aki játszottak a tűzzel

2009-ben országosan a rendőrség engedély nélküli pirotechnikai tevékenység végzése és pirotechnikai termékekre vonatkozó előírások megszegése miatt 316 szabálysértési eljárást indított, melyben 209 személy került elmarasztalásra és több mint 3,8 millió forint pénzbírságot szabott ki. 121 esetben történt meg a pirotechnikai termék elkobzása. Ebben az évben december közepéig fenti cselekmények miatt 335 szabálysértési eljárás indult, 258 személy került elmarasztalásra és több mint 4,5 millió forint pénzbírság került kiszabásra. 164 esetben megtörtént a pirotechnikai termék elkobzása is. Továbbra is érvényben van az a 2005. november 23-ától érvényes korlátozás, mely meghatározza, hogy Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni. A rendelet egyértelműen kimondja, hogy „magánszemély petárdát nem birtokolhat”. A rendelet 2007. december 25-e óta a pirotechnikai termék birtoklást is pirotechnikai tevékenységnek minősíti, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Azt a pirotechnikai terméket, melyre nézve a szabálysértést elkövették, el kell kobozni. A tűzijátéktermékek komoly balesetet okozhatnak a szakszerűtlen kezelés eredményeként, ezért felhívják a figyelmet a tárolási szabályok betartására, és felhasználás előtt a használati útmutató elolvasására. A balesetek elkerülése és megelőzése érdekében a szülők hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre, melyek ismertetésében a média is aktív szerepet vállal a szakszerű, pontos információk átadásával. A pirotechnikai termékek illegális forgalmazásának, árusításának és használatának megakadályozása összehangolt intézkedéseket tesz szükségessé. A rendőrség fokozott ellenőrzéseket végez minden év ezen időszakában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.