/

Keresik az ’56 utáni megtorlás szegedi áldozatának holttestét

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalom után egyetlen embert, Kováts Józsefet végezték ki az eseményekben való részvétele miatt Szegeden. Életéről és haláláról csak nagyon keveset tudunk, nem tudni azt sem, merre található a mártír földi maradványa – olvasható abban a levélben, amelyet a napokban küldtek el Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek – írja a hvg.hu.

Kováts Józsefet 1958. október 6-án végezték ki, tehát az aradi vértanúk halálának évfordulóján. A fiatal férfit 1956-ban a Forradalmi Tanács a fegyveres erők felügyeletével bízta meg. A forradalom után egyedül ő esett áldozatul a megtorlásoknak – legalábbis bírósági procedúra nyomán. Szegeden azt sem tudni, hogy merre találhatóak az egyetlen kivégzett földi maradványai. „Vajon őt is arccal lefelé, összedrótozott kézzel földelték el a szegedi rabtemetőben, mint Nagy Imrét?” – teszik fel a kérdést a levél szerzői: Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum megyei igazgatója, Blazovich Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője és Kunstár Csaba újságíró . A rendszerváltás környékén volt már egy feltárási kísérlet a szegedi rabtemetőben, de nem járt sikerrel. A levélírók szerint újra meg kell próbálni a keresést. Arra kérik ezért Navracsics Tibort, hogy kutassák föl a büntetés-végrehajtás, illetve az igazságügyi minisztérium irattáraiban az összes olyan dokumentumot, ami Kováts József kivégzésével, temetésével, illetve ügyével kapcsolatba hozható. Ugyancsak kérik, hogy a miniszter támogassa a kivégzett forradalmár földi maradványainak exhumálását – olvasható a cikkben.

(Forrás: hvg.hu)

Előző sztori

Narancs a jégre: tartós ónos eső várható

Következő sztori

Szivárog egy vízvezeték a Párizsi körúton