Közélet

Juhász Gyula: átverés-show Tápé és Szőreg között

Juhász Gyula: átverés-show Tápé és Szőreg között

2010. december 9., csütörtök
Juhász Gyula: átverés-show Tápé és Szőreg között

„Mi úgy érezzük Tápén, hogy egy három éve tartó átverés-shownak vagyunk a részesei” - fogalmazott Juhász Gyula, a körzet fideszes képviselője az Árpád Nevelőotthon ügyével kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szerinte a felújított épület szociális gondozási célját újra kell gondolni, hiszen a gyámhivatal nem adta meg a működési engedélyt, az érintett gyerekek pedig egy politikai erődemonstráció áldozatai lettek.

Mint ismeretes a Szőregi út 80. szám alatti fiú speciális gyermekotthont a Budai Nagy Antal utcába szeretné költöztetni a városvezetés.

Az üggyel legutóbb december 6-án foglalkozott portálunk

, mint írtuk, a Budai Nagy Antal utcai új épületre vonatkozó működési engedélykérelmet a Csongrád Megyei Gyámhivatal végzéssel megszüntette, mivel a város a többször hosszabbított határidőre sem tudta a szükséges hatósági engedélyeket beszerezni. „Augusztus elseje óta az alapító okiratban nem szereplő helyen működik az otthon, vagyis a gyerekek után járó normatív támogatásra nem jogosult a fenntartó” - hívta fel a figyelmet

Juhász Gyula

. A Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő számításai szerint ez jelenleg mintegy négy millió forint mínuszt jelent a városnak. A

pénteki testületi ülésre benyújtott indítványával

kapcsolatban kifejtette, hogy célszerű lenne a hatóságok által megfelelő Szőregi úti ingatlanban folytatni a szakellátási feladatot, a Budai Nagy Antal utcai felújított épület hasznosítását pedig újra kell gondolni, ha már eddig 157 milliót költöttek rá.

„Átverés-show” lépésről lépésre

A képviselő szerint először akkor verték át a tápéiakat, amikor még 2007 tavaszán

Botka Lászl

ó polgármester azt a látszatot keltette, hogy nincs a városnak terve a Budai Nagy Antal utcai volt iskolaépülettel az eladásán kívül. Következő lépésként a tervező egy lejárt helyszínrajz alapján készített engedélyes tervet, majd „elfelejtették” a tápéiakkal közölni, hogy speciális otthont akarnak kialakítani ott. A közgyűlés átverése 2008 nyarán történt azzal, hogy az előterjesztésből arra lehetett következtetni, hogy egy szakmailag alaposan előkészített anyag került a képviselők elé. „Ezután jött a pályázat benyújtása, és sikerült átverni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget és az Európai Szociális Alapot is, hiszen a város a pályázatában két olyan dolgot is állított, melyet a hatóság cáfolt vizsgálata során” - folytatta a felsorolást Juhász Gyula. Átláthatatlan, balesetveszélyes épületkomplexumnak írták le az intézményt, holott a gyerekek két, 2002-ben 85 millió forintból épült, korszerű és a jogszabályi előírásoknak is mindenben megfelelő épületben laknak. A másik csúsztatás a város részéről az volt Juhász szerint, hogy azt állította pályázati anyagában, hogy 68 millióból meg tudja valósítani az átépítést, miközben már 157 milliót költöttek rá. Ráadásul Tápé lakói egy újságcikkből tudták csak meg, hogy pontosan milyen intézményt is költöztetnének a városrészbe. A tápéiak több mint 3000 aláírást gyűjtöttek az ellen, hogy speciális nevelési igényű gyerekek ellátását végző otthont alakítsanak ki a Budai Nagy Antal utcában, viszont fogyatékkal élőket, vagy egy konvencionális gyermekotthont nem utasítanának el.

Speciális intézmény speciális hiányokkal

Fontos tudni, hogy a speciális gyermekotthon „disszociális tüneteket hordozó magatartási és viselkedészavaros, pszichoaktív szerekkel küzdő, alkalmasint bűnelkövető gyermekek és fiatalok” elhelyezésére szolgál a hivatalos megfogalmazás szerint. A fideszes képviselő idézett a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal ellenőrzéséről készült jelentésből: „Az ellenőrzés időpontjában tizenöt gyermek volt gondozásban az intézményben, melyből egy gyermek Budapesten a Szögi utcában előzetes letartóztatásban van csoportosan elkövetett garázdaság és rablás miatt.” A jelentés tartalmazta azt is, hogy akkor nyolcan voltak magántanulók a gondozottak közül, Juhász szerint valószínűleg azért, mert nagyon súlyos disszociális tüneteket mutattak. Éppen ezért az otthon kialakítása is speciális, például az „ágykeret” betonból van, a szekrény és az íróasztal sem mozdítható, részben azért, hogy nehezebben lehessen tönkretenni. Mindezek fényében Juhász szerint minimum érdekes, hogy bőr ülőgarnitúrákat vásárolt a város az intézménybe, és gipszkarton elválasztófalat építettek ki a társalgónál. Az általa megkérdezett gyámügyes szakemberek szerint ezek maximum pár napig lennének sértetlenek. Ezek természetesen nem szabálytalanságok, de arról árulkodnak, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel a belső terek kialakításakor. A felújított épület szép, azonban nem teljesen akadálymentesített, és például nyitható tetőablakot építettek be, ami megkönnyíti a gondozottak szökését. Nincs tűzbiztonsági rendszer az épületben és nem megoldott a raktározás sem. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium sztenderdjét is idézte Juhász, mely lakott területtől és főúttól távol javasolja az ilyen speciális otthon létesítését, és megjegyezte, hogy kétszáz méteres körzetben két kocsma is működik, ami szintén a Budai Nagy Antal utcai épület speciális hasznosítása ellen szól. Mindemellett a lakókörnyezet elutasító álláspontjáról szólt, a képviselő úgy látja, nem garantált az incidensek elkerülése. „Lehet ezért a tápiakat nem szeretni, de a fenntartó felelősségét ez nem írja felül, akinek a gondozottak érdekében kellene eljárnia” - hangsúlyozta. Kiderült, hogy sem szakmai, sem gazdasági előnye nincs a költöztetésnek, egész egyszerűen ingatlanspekuláció célpontjává vált a Szőregi úti telephely. „Politikai erődemonstráció áldozatai a gyerekek” - fogalmazott. A Szőregi úti ingatlan azonban megfelelő a gyámhivatal célzott ellenőrzése szerint, így a képviselő azt tartaná logikus megoldásnak, ha ott gondoznák az érintetteket, a Budai Nagy Antal utcai épület hasznosításáról pedig egy szakbizottságnak kellene döntést hoznia.

Tekintse meg a tápéi nevelőotthonról Juhász Gyula képviselő által készített képeket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.