Vízilabda: nyert Szolnokon, őszi első a Beton (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ha nehezen is, négygólos előnyt eltékozolva, de nyert a Szeged Beton férfi vízilabdacsapata az ob I 11. fordulójának szolnoki rangadóján, s ezzel Kásás Zoltán legénysége visszaszerezte a tabella első helyét, s vele az őszi elsőség dicsősége is a Szegedé. Euroliga-mérkőzés szombaton, bajnoki folytatás januárban.

Nem kis tétje volt a Szeged Beton számára a kedd esti találkozónak – melyet a szombati, Primorac Kotor elleni Euroliga-mérkőzés miatt kellett előrehozni – a Szolnok otthonában. Török Béláék annak tudatában szállhattak medencébe, hogy ha nyernek, akkor a tabella élén várhatják a január közepi bajnoki folytatást.
Ennek jegyében Kiss Csaba szerzett vezetést a Betonnak Kovács Olivér ötméterest érő megmozdulása után, melyet Nádasdi Zala kiállítását követően Ramiro Georgescu egyenlített ki. Egy perccel később Somogyi Balázs újra előnyt szerzett a vendégeknek, majd ezt követően a Szolnok, valamint Baksa Laci pillanatai következtek: másfél percen keresztül folyamatosan nyomás alatt tartották a hazaiak a szegedi kaput, ám Baksa háromszor is nagyot védett, nem sikerült tehát a hazai egyenlítés. Kiss Csaba próbálkozását követően újabb, majd’ hárompercnyi szolnoki ostrom következett, azonban a mérkőzésről mérkőzésre, sőt, rangadóról rangadóra egyre jobban összeálló Beton-védelem rendre blokkolta vagy hibára kényszerítette a hazai tüzéreket. Georgescunak végül 20 másodperccel a negyed vége előtt sikerült bevennie kapunkat, azonban a vendéglátók örömébe Kiss Csaba kevert némi ürmöt, amikor 2 másodperccel a dudaszó előtt, fórban kicsipkézte Gárdonyi András hálóját (2-3).
A második negyed ismét Baksa-bravúrokkal folytatódott, elől pedig Török Béla növelhette volna többször is az előnyt, ám ma valahogy nem találta góldobó kezét, három kísérletéből egyiket sem tudta értékesíteni a negyedben. Baksának azonban nem lehetett gólt dobni e játékrészben, így joggal bosszankodhattak a szolnokiak, hogy annyi lehetőség dacára képtelenek egyenlíteni. Keserűségüket fokozta, amikor 1 másodperccel a negyed vége előtt Somogyi jól eleresztett lövése megduplázta a Beton előnyét (2-4).
A folytatásban gólt szerezhetett volna az ifjú Nádasdi Zala, akinek a tét ellenére a mai mérkőzésre kezdőként szavazott bizalmat Kásás mester, ám az ifjú titán lövése a blokkon halt el. Ami neki nem ment, az bejött a rutinosabb Vindisch Ferencnek és a még rutinosabb Molnár Tamásnak – mindketten akcióból voltak eredményesek egy percen belül, és máris meglépett a Beton a magabiztos győzelem, s ami a fő, a tabella élén való táborozás felé (2-6). Regős Áron próbálta felhozni csapatát (3-6), de Molnár “Papesz” centerből visszaállította a négygólos különbséget (3-7). Hamarosan azonban Hangay Róbert szépített, majd mikor, ha nem a negyed utolsó másodperceiben – egész pontosan hárommal a vége előtt – Pásztor Mátyás használta Aaron Younger kiállítását egy hazai időkérés után, az este folyamán bemutatott sokadik kísérletéből (5-7).
Az utolsó negyedre tehát ledolgozta hátránya felét a szívós hazai csapat, s bizony egyértelműen fölényben is játszott a másik tiszamenti együttes, de képtelen volt feltörni a védelmet, vagy átlőni Baksát. A 26. percben aztán bekövetkezett az amitől félni lehetett, vagyis az elől sok hibával játszó Beton magára húzta a tisztes távolból a Szolnokot, miután az ifjabbik Hangay, Zoltán megúszott és nem is hagyta ki a ziccert. Kezdett forró lenni a medence vize a Beton körül, egyre idegesebb is lett a csapat. Elől Somogyi és Török nem tudott gólt lőni, hátul Komlósi Péter pontoztatta ki magát a 29. percben, reklamálásért Kásás Zoltán is sárga lapot kapott. Csak egy valaki nem volt ideges: Baksa, az első számú hálóőr, aki rendre hatástalanította a távoli lövéseket, még az utolsó másodpercben is, így elvitathatatlan érdemei vannak a kedd esti idegenbeli győzelemben, s abban, hogy az egy hónapnyi pihenő ideje alatt a tabella élén várhatja a folytatást a Szeged Beton.

A hivatalos statisztikákat böngészve szintén szembeötlő a hazai mezőnyfölény: a szolnoki játékosok 34-szer lőttek kapura, míg a Szeged összesen 19-szer, ezekből 6 illetve 7 találat született. Baksa László kapusstatisztikája tiszteletet parancsoló: 17/23, azaz 74%! Még elképesztőbb, ha csak az akcióból, vagyis folyamatos, hat-hat elleni játékban történt lövések tekintetében nézzük teljesítményét: 15/16, azaz 94%!
Érdemes még egy pillantást vetni az egyéni lövőstatisztikákra. A többször is próbálkozók közül a Szolnok holland légiósa, Willem Wouter Gerritse (0/3), Császár György (0/3) és Marnitz Gergő (0/6!) egyszer sem volt képes kapuba találni; Hangay Róbert (1/3), Hangay Zoltán (1/3) és Pásztor Mátyás (1/7!) legalább egy alkalommal sikeres tudott lenni, bár utóbbi esetében ezt csak akkor lehetne értékelni, ha a csapata kiharcolja legalább a döntetlent. Az előbbiek tekintetében Georgescu 2/5-ös átlaga már egészen jónak tekinthető…
A győzelem ellenére a szegedi oldalon sem jeleskedtek a tüzérek. A 19 kísérlet több mint fele Török (0/5) és Kiss (2/5) nevéhez fűződik, arányaiban náluk eredményesebb volt Molnár (2/3) és Somogyi (2/3).

Molnár Tamás mai újabb két találatával továbbra is vezet Szívós Márton előtt, jelenleg hat góllal (36, ill. 30).

Mint már említettük, győzelmével az őszi szezont követő hónapnyi pihenő idejére a Szeged Beton vezeti a bajnoki tabellát. Ez önbizalmat adhat a folytatásra, ám túlértékelni nem szabad. Az előny két pont a továbbra is veretlen egriekkel szemben, és három a címvédő Vasassal szemben. Pontazonosság esetén Molnár Tamásék gólaránya (+81, Vasas: +71) kitart, előnyt biztosít egyelőre. Azonban ne feledjük el, hogy a folytatás január 15-én épp egy Beton-Vasas mérkőzés lesz az újszegedi sportuszodában, valódi szuperrangadó, mely sok mindent meghatározhat a tavaszra nézve. De addig még sok víz lefolyik a Tiszán, s annak jege alatt, ráadásul hátra van még egy Euroliga-csoportmeccs szombat este…

Férfi vízilabda ob I, alapszakasz, 11. forduló

Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP VSC – Szeged Beton 6-7 (2-3, 0-1, 3-3, 1-0)
Szolnok, Tiszaligeti uszoda, 200 néző. Vezette: ifj. Juhász gy., Marjay Zs.
Szolnoki Főiskola: Gárdonyi – Kovács O., Regős, PÁSZTOR 1, Császár, Marnitz, GEORGESCU 2. Csere: Süveges, Gerritse, Bálint G., Hangay Z. 1, Hangay R. 1, Mezei. Vezetőedző: ifj. Cseh Sándor.
Szeged Beton: BAKSA – Török, KISS Cs. 2, Nádasdi, MOLNÁR T. 2, Juhász, SOMOGYI 2. Csere: Vindisch 1, Kayes, Varga P., Komlósi, Younger. Vezetőedző: Kásás Zoltán.
Gól – emberelőnyből: 9/3, ill. 7/2. Ötméteresből: -/-, ill. 1/1.
Kipontozódott: Kovács O. (29′), ill. Komlósi (29′)
Sárga lap: Kásás Zoltán.

A 11. forduló további mérkőzései:

TEVA-Vasas-UNIQA – ZF-Eger 5-9
Groupama HONVÉD – FTC-Fisher Klíma december 15. 20 óra
PVSK-Füszért – Újpesti Torna Egylet december 18. 17 óra
BVSC-Zugló – Orvosegyetem Sport Club december 18. 17 óra
Angyalföldi Sportiskola DE – Bodrogi Bau Szentesi VK december 18. 18 óra

A férfi vízilabda ob I jelenlegi állása:

1. Szeged Beton VE 11 10 1 147–66 +81 30
2. ZF-Eger 10 9 1 122–71 +51 28
3. TEVA-Vasas-UNIQA 10 9 1 129–58 +71 27
4. Groupama-HONVÉD 9 7 2 113–58 +55 21
5. FTC Fisher Klíma 10 7 3 110–76 +34 21
6. Szolnoki Főiskola-KÖZGÉP 10 5 1 4 81–67 +14 16
7. PVSK-Füszért 9 3 1 5 60–73 –13 10
8. Orvosegyetem Sport Club 9 3 6 72–103 –31 9
9. Debrecen Fujitsu 10 2 1 7 65–102 –37 7
10. BVSC-Zugló 9 2 7 81–105 –24 6
11. Bodrogi Bau Szentesi VK 9 2 7 58–111 –53 6
12. Angyalföldi Sportiskola DE 9 1 8 55–118 –63 3
13. Újpesti Torna Egylet 9 9 56–141 –85 0
Default thumbnail
Előző sztori

Távoli álláspontok a kettős állampolgárság ügyében

Default thumbnail
Következő sztori

Rövidfilmekkel a baleset-megelőzésért

Legutóbbi hasonló cikkek