Közélet

Évzáró megyei közgyűlés ünnepi pillanatokkal és vitákkal fűszerezve + FOTÓK

Évzáró megyei közgyűlés ünnepi pillanatokkal és vitákkal fűszerezve + FOTÓK

2010. december 11., szombat
Évzáró megyei közgyűlés ünnepi pillanatokkal és vitákkal fűszerezve + FOTÓK
Az Ágota Alapítvány és a megye is megajándékozta a közgyűlés tagjait az év utolsó rendes ülésén, melyen harminckét napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Elfogadták többek között a megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, intézmények pályázatait és jelentéseit, de vitás kérdések is adódtak, mint például az Erdei Ferenc-középiskola névváltoztatásának ügye.A rendkívüli belvízhelyzetről is tájékozódtak a megyei képviselők. „Polgármester kollégák és az önkormányzati szakemberek arra szeretnék kérni az országgyűlési képviselőket, hogy a vis maior keret továbbra is álljon készenlétben, hiszen a védekezési munkálatokat az önkormányzatok saját büdzséjükből nem tudják finanszírozni” – mondta el napirend előtti felszólalásában Csányi László tanácsnok (Fidesz), aki üdvözölte a kormány új vízügyi elképzeléseit, mint hangsúlyozta, világossá kell tenni a tulajdonviszonyokat. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) vezetője arról számolt be, hogy Csongrád megye egész területén harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, mely példa nélküli az év ezen szakaszában. Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Huszár Tibor arról tájékoztatott, hogy eddig már huszonnégy település jelzett vis maior eseményt. A megyei önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját közmeghallgatás keretében tárgyalták volna a képviselők, de lakossági kérdések vagy észrevételek nem érkeztek. Magyar Anna elnök üdvözölte, hogy a kormány hét százalékkal növeli az intézményfenntartási normatívát, de hangsúlyozta, hogy hatékony és célirányos költségvetést kell készítenie a megyének. A hatékonyság irányába történő elmozduláshoz tartozik a képviselői felek felére csökkentése és a bizottsági struktúra átalakítása, mellyel mintegy 50 millió forintot takarít meg a megye.

A Koszta-múzeum és a Magyar-Lengyel Barátság Napja

Tóth Péter (Jobbik) szerint a takarékoskodáshoz tartozna az is, hogy a nem kötelező feladatoknál is spóroljon a megye, Piri József (MSZP) pedig ismételten felhívta képviselőtársai figyelmét arra, hogy a kötvényhitel a legfajsúlyosabb kérdés a következő évek gazdálkodása szempontjából. A jobbikos Tóth az ülés után tartott sajtótájékoztatóján is azt hangsúlyozta, hogy a megyének szerinte intézményfenntartói szerepből kilépve gazdálkodó önkormányzattá kellene válnia. Hozzátette, hogy takarékoskodás terén először saját magukon kell példát mutatniuk, utána jöhetnek csak a megszorító intézkedések az intézményeknél. Az ülésen Szirbik Imre (MSZP) annak az aggodalmának adott hangot, hogy a szentesi Koszta József Múzeumot kiállítóhellyé minősítené vissza a fenntartó megye azzal, hogy bizonyos szakembereket elbocsát. Zakar Péter alelnök (Fidesz), majd Gémes László is arról biztosította, hogy nincs szó visszaminősítésről. Minden képviselő támogatta a megyei elnök és Csányi László önálló indítványát, hogy 2012-ben a „Magyar-Lengyel Barátság Napjának” helyszínt biztosít a megye. Ugyancsak egyhangúan döntöttek két megyei fenntartású középiskola igazgatói pályázatáról. A tizenhármas napirendi pont kapcsán Toroczkai László (Jobbik) arra volt kíváncsi, hogy miért akarja a megye átvenni Hódmezővásárhelytől a Szivárvány Szakosított Szociális Otthont. Zakar válaszában kifejtette, hogy az ellátottak zöme nem vásárhelyi, továbbá célszerűnek tartja a megye szociális ellátórendszerét erősíteni. Tóth Péter viszont ezt a városnak nyújtott segítségként értékeli.

Miért Erdei, avagy miért nem Návay?

A leghevesebb vitát a 24-es napirendi pont váltotta ki, mely a következő tanévtől a makói Erdei Ferenc Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola a Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézmény nevét Návay Lajos Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola a Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Tagintézményére visszaváltoztatja. Buzás Péter (MSZP) le akarta vetetni az előterjesztést a napirendről, azt javasolta, később térjenek rá vissza. A jobbikos képviselők támogatták a névváltoztatást, Toroczkai megkérdezte, hogy van-e olyan további megyei közintézmény, mely a kommunista rezsimmel együttműködő személy nevét viseli. Erdei Ferenc munkásságának megítélése Zakar alelnök szerint eléggé vegyes, inkább arról lenne érdemesebb beszélni, hogy annak idején miért vették el a Návay Lajos nevet az intézménytől. Buzás szerint nem számít a makóiak véleménye, így marad a felszínes vita. Szirbik azzal érvelt, hogy Szentesen tiszteletben tartják az elődök döntéseit, Dobák Lászlóné (Fidesz) pedig arról számolt be, hogy a szőregi Engels utca névváltoztatása kapcsán milyen akadályokba ütközött. A vita után végül 13 igen, 1 nem és 4 tartózkodással fogadták el a névváltoztatást. Az év utolsó megyei közgyűlési ülése után a megyeháza aulájában ünnepség keretében elismeréseket adtak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.