Elkészült a szegedi Tudástár

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elkészült a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Interaktív Természetismereti Tudástára, melyet kedden mutattak be a sajtónak; a szerdán nyíló kiállítás mintegy 160 millió forintból valósult meg uniós támogatással – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Galambos Gábor dékán elmondta: a kar főépületének emeletén mintegy ezer négyzetméteren interaktív tudástár áll a szerdai megnyitást követően a látogatók rendelkezésére. A tudástár fő elemei a természetismereti kiállítások, a bemutatóórák és a Próbáld ki! laboratórium.
A főiskola több mint 130 éve gyarapodó gyűjteménye végre méltó térbe került – fogalmazott a vezető. A herbáriumot és az állattani gyűjteményt – amely mintegy 10 ezer fajt tartalmaz – az intézményben oktató világhírű kutatók állítottak össze az évtizedek során. A gyűjtemények 2000 óta a Magyar Kulturális Örökség részét képezik. Szintén egyedülálló az ásvány- és kőzettani gyűjtemény, amelynek megalapítása Koch Ferenc nevéhez fűződik. Ezenkívül további tudományos eszközöket, érdekes tárgyakat lehet megtekinteni a kémia, földrajz, a fizika, a technika és a számítástechnika területéről. A kiállítási tér kulcsszava az interaktivitás: az információs pontokon oktatásra, játékos és szórakoztató részvételre, kreatív közreműködésre nyílik lehetősége az érdeklődőknek.
A látogatócsoportok igény szerint választhatnak a felajánlott különféle témakörökből, a matematika, kémia, fizika, biológia, földrajz, technika, számítástechnika területén, melyekről a kar oktatói 45 perces órákban tartanak előadást.
A Próbáld ki! laboratóriumban gyakorlattal rendelkező kutatók vezetésével látványos kísérletekben vehetnek részt a csoportok. A szemléltető kísérletek, általános és középiskolás csoportoknak készülnek, azzal a nem titkolt céllal, hogy felkeltsék az érdeklődést a természettudományok iránt.
A Tudástár terei virtuálisan is bejárhatók a www.tudaskapu.hu weboldalon, ahol a csoportok be is jelentkezhetnek. A projekt az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg, több mint 137 millió forintos támogatással, 24 300 000 forintos önerő mellett.
A kiállítás akadálymentes, a mozgássérültek lifttel juthatnak fel a kiállítótérbe a számukra kialakított parkolóból. A látássérülteknek a padló vezetősávja segít, a termekbe a halláskárosultakat segítő eszközöket is beszereltek.
A létesítményben igyekeztek megőrizni és bemutatni nemcsak a felhalmozott leletanyagot, de még a tárolószekrényeket is, így sok XIX. századi darabot újítottak fel. A kiállítást turisztikai látványosságnak szánja a főiskolai kar, mellyel Szeged kínálati körét növelnék – tette hozzá Galambos Gábor.

Default thumbnail
Előző sztori

Albérlője bántalmazhatta az elhunyt szatymazi nőt

Következő sztori

Négymilliárd forintos papíripari beruházás Mórahalmon

Legutóbbi hasonló cikkek

Az országutak vándorai Dorozsmán

A hatalmas gépördögök szerelmesei számos program között válogathattak a hétvégi rendezvényen. Kamionos felvonulás, terepügyességi versenyek mellett…