Közélet

Befejeződött az Egymillió csillag akció

Befejeződött az Egymillió csillag akció

2010. december 22., szerda
Befejeződött az Egymillió csillag akció

Véget ért a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciója, amely során egy héten át országszerte 11 egyházmegyében több mint 150 településen gyújtottak gyertyákat a szegényekért.

Az Egymillió csillag nemzetközi szolidaritási akció 1998-ban Franciaországból indult, azóta évről-évre egyre több helyszínen szervezik meg. Az akció célja világszerte közös: az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, figyelemfelhívás a társadalom peremére szorultak felé. Az akció keretében a Karitász önkéntesei és munkatársai tetszőleges összegű adományért gyertyákat adtak a járókelőknek, s minden egyes mécses egy rászorulót jelképez. Idén december 5. és 12. között a Katolikus Karitász 11 egyházmegyei szervezete vett részt az akcióban, így az ország több mint 150 településén gyúltak ki a szeretet lángját szimbolizáló mécsesek. A gyertyákért kapott adományokat a Karitász országszerte a hátrányos helyzetűek megsegítésére fordította. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében 150.000 Ft értékben juttattak élelmiszercsomagokat a rászorulóknak; az Egri Egyházmegyei Karitász 203.00 Ft adományt gyűjtött össze. A Hajdúdorogi Egyházmegyében a gyertyákból befolyt 40.000 forintnyi adományt hajléktalanok megvendégelésére és élelmiszercsomagok összeállítására fordították. A Kaposvári Egyházmegye Karitász csoportjai 987.000 Ft-ot gyűjtöttek össze az akció során s ebből az összegből karácsonyi élelmiszercsomagokat állítottak össze és osztottak szét. A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 420.000 forint értékben készített élelmiszercsomagokat, 160 családot segítve ezzel; a Székesfehérvári Egyházmegye munkatársai és önkéntesei 300.000 forintot gyűjtöttek össze a gyertyákért adott adományokból, amiből tüzelőt vásárolnak az egyházmegye rászoruló családjainak. A Váci Egyházmegye gyűjtése során 350.000 forint gyűlt össze; a Veszprémi Egyházmegyében pedig 400.000 forint értékben állítottak össze karácsonyi élelmiszercsomagokat a rászorulóknak. Az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye, valamint a Pécsi Egyházmegye egyes településein jelenleg is tart még az Egymillió csillag akció. Az Európai Unióban a 2011-es év Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai éve lesz, amelynek célja, hogy a bekapcsolódó országok megteremtsék az önkéntes tevékenységeknek ösztönző feltételeit és növelje az önkéntes tevékenységek láthatóságát az EU-ban. A Katolikus Karitász az „Egymillió csillag a szegényekért” rendezvénnyel egyben bekapcsolódott az önkéntesség évébe is, amelyet az év során számos akció követ majd. További információ:

www.karitasz.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.