Közélet

Az Anna fürdő felújítását is átvilágítaná a Szögedi Védegylet + PANORÁMA

Az Anna fürdő felújítását is átvilágítaná a Szögedi Védegylet + PANORÁMA

2010. december 9., csütörtök
Az Anna fürdő felújítását is átvilágítaná a Szögedi Védegylet + PANORÁMA

Ki a felelős azért, hogy eltűntek az Anna fürdő értékei, a klasszikus, műemléki jellegű belső terek? Egyebek mellett ezt a kérdést teszi föl Szabó László, a városvédő Szögedi Védegylet elnöke. A korábbi önkormányzati képviselő szerint a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottságnak ezt az ügyet is át kellene világítania, illetve azt is felveti, hogy uniós források bevonásával történjen meg a fürdő teljes rekonstrukciója.

Az Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő felújításának vizsgálatára biztatná a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottságot a Szögedi Védegylet elnöke.

Szabó László

portálunknak írt levelében úgy fogalmaz: „A vizsgálóbizottság esetében a Szögedi Védegylet városvédő egyesület igazi kérdése, mely nem csak a forintosított fiskális szemléletet követi, a következő: Hová tűntek a(z Anna) fürdő értékei, a műemléki jellegű belső terek? Kinek a felelőssége, hogy minden klasszikus szépség, melyre büszke volt a város száz éven át, a 'fölújítás' örvén eltűnt egy ízetlen 'modern' fürdőálarc mögött? Kultúrországokban ezt nem így szokás.” A városvédő egyesület elnöke úgy látja: az öreg fürdő igazi értéke a kora és a stílusa (volt). Ez utóbbi sérült a rekonstrukció során. „Építhet bármelyik szomszédos vagy távolabbi alföldi városka fürdőt magának, de százéveset, klasszikusan patinásat nem. A budai törökfürdőket vagy a Gellért fürdőt sem jutott eszébe még a szocreál őrületnek sem 'modernizálnia'. Bizonyos dolgok lehetnek korszerűbbek, de különösen a klasszikus belső terek eredeti formája és hangulata az öreg fürdők igazi értéke. A 'múltat végkép eltörölni' szellemében nevelkedett 'bugristáknak' pedig üzenem: lehet az értékek iránti tisztelettel mozogni a világban... Egy kis kitekintésül: a római fürdője nyomán elnevezett angol Bath városában sem tervezik a római fürdő modernizálását. Bár ezt-azt hozzáépítettek (klasszicizáló stílusban) a viktoriánus korban, de még a műemlékvédelem föltalálása előtti évszázadokban sem verték szét (nem 'modernizálták')

a város antik örökségét

.” Szabó László amondó: bármit helyre lehet állítani. Úgy véli, a felelős(ök) fölkutatása és megbüntetése után uniós források bevonásával megkezdődhetne a fürdő teljes helyreállítása. „Ehhez a barbár romboláshoz képest egy sokkal apróbb kérdés, de jelentős kérdés: a 'kész' Anna fürdő előtt miért kellett kivágni a 'fölújítás'-t túlélő öreg fákat? És ez a semmi mással, csak a hivalkodással meg politikai reklámfogással magyarázható pusztítás kinek a felelőssége? Nemcsak jómagam, de még a körzet akkori képviselője,

Szőke Péter

(MSZP) is tiltakozott a szép fasor értelmetlen kiirtása ellen” – emlékszik vissza az elnök. Az Anna fürdőt egyébként a Széchenyi-terv keretein belül mintegy 1,6 milliárd forintból alakították át 2002 és 2004 között.


Anna Gyógyfürdő, bejárat

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.