Közélet

Átláthatóvá akarja tennik az ügyeket a szegedi Fidesz

Átláthatóvá akarja tennik az ügyeket a szegedi Fidesz

2010. december 22., szerda
Átláthatóvá akarja tennik az ügyeket a szegedi Fidesz

A szerdai rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője közleményt adott ki, melyben indokolja az önkormányzati cégek felügyelő bizottságainak személyi kérdéseit, valamint szól a tápéi gyermekotthon ügyéről is.

"A mai rendkívüli közgyűlésen fontos személyi döntések születtek, a város cégeinek Felügyelő Bizottságaiba (FEB) új személyeket delegált a közgyűlés. Az év végén lejáró megbízások kapcsán kellett a helyeket betölteni. Előzetes egyeztetéseket folytattunk az MSZP-vel, és megegyezéshez közeli állapot alakult ki. Az előző ülésen már napirenden volt a kérdés, de az MSZP miatt elhalasztottuk. Ismét vártuk, hogy jelöljék meg minden társasághoz az általuk javasolt felügyelő-bizottsági tagot. Erre ma sem került sor. Mivel a jogszabályok szerint egy FEB csak akkor kezdheti meg munkáját, ha minden tagja meg lett választva, így ezek után nem maradt más választásunk, mint feltölteni a hiányzó helyeket. Ezt meg is tettük. Ha ma (másodszor) is halasztottunk volna, akkor legkorábban jövő februárban tölthetjük be az év végén megürülő FEB-helyeket, ami zavart okozhatott volna a társaságok működésében. Felelősségünk tudatában döntöttünk. Le kellett zárnunk a felelőtlenség korszakát. Azokkal az emberekkel, akik tevékenyen hozzájárultak a mai helyzet kialakulásához, nem lehet megújulást hirdetni, és nem lehet tőlük várni a tevékeny feltárást. Ezért a szegediek érdekében mostantól olyan személyek ellenőrzik a város cégeit, akik felelősséget vállalnak a rájuk bízott vagyon megőrzéséért és a szolgáltatások javításáért. Mindezen túl pedig segítik a cégek átvilágítását is, és ezzel hozzájárulnak a tisztánlátásunkhoz" - így

Bohács Zsolt

. A Fidesz-KDNP-s politikus szerint igen fontos döntések születtek a Szeged-Tápéra tervezett speciális gyermekotthon kapcsán is. "A korábbi közgyűlésen eldőlt, hogy az ingatlanba nem költözhet be a speciális gyermekotthon. A szükséges engedélyek hiányában a közgyűlés csak így dönthetett. A pályázat ellehetetlenült, hiszen nem kapta meg a gyámhatóság hozzájárulását és a használatbavételi engedélyt sem. A támogatási szerződésben korábban vállalt teljesítési határidő jövő év elején, két hét múlva lejár. Nem maradt más választás, mint még a szerződés lejárta előtt közgyűlési határozattal támogatottan kezdeményezni a támogatási szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését. Ellenkező esetben a szerződésszegés komoly hátrányokkal járt volna. Rendelkezni kell az eddigi előleg visszafizetéséről és költségvetésen történő átvezetéséről is. Mivel az átvilágító bizottság is napirendjére vette a speciális gyermekotthon ügyét, így a szakértői díjak fedezetét is most kellett megteremteni. A gazdasági tanácsnok előterjesztése ezt a három elemet tartalmazta, amit a Fidesz-KDNP támogatásával a közgyűlés elfogadott. Felelősségünk tudatában döntöttünk. Ezzel megnyílt a régen vitatott kérdés lezárásának lehetősége, és a következő hetekben az átvilágítás eredményeként megtudhatjuk, hogy valójában mi történt ezen beruházás körül, miért nem tudta a város vezetése a beruházást rendben végigvinni és a szükséges engedélyeket megszerezni" - írja a frakcióvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.