Akiket riaszt a válságadó

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Piaci hírek szerint az orosz hátterű Lukoil Magyarország és a Panrusgáz Zrt., illetve az olasz hátterű Agip Hungária is fontolgatja benzin-, valamint gáznagykereskedelmi engedélyének visszaadását. Az ok a válságadó, aminek első részletét december 20-ig kellene kifizetni – írja a nol.hu.

A válságadó tehát az alapvetően szabadáras üzemanyagpiacon két ellentétes hatást váltott ki. Annak ugyanis egyrészt van egyfajta egészséges „piactisztító” hatása, azaz a gyengéket lesöpri a színről. Ugyanakkor a másik oldalról tovább csökkenti a versenyt, mivel növeli az eddig is jelentős szereplők piaci túlsúlyát. Ennek tovagyűrűző hatásaként információink szerint kiskereskedők is visszaadhatják az engedélyeiket, amelyeknek a kisebb nagykereskedőktől megérte vásárolni, a Moltól azonban már nem. Információink szerint a második legnagyobb üzemanyag-nagykereskedőnek számító OMV Hungária az adó ellenére sem kíván kivonulni a honi üzemanyag-nagykereskedelemből.

Az, hogy az energetikára kivetett válságadó kapcsán leginkább orosz hátterű cégek jajszava hallik, az ágazat sajátosságai miatt talán nem meglepő. A problémát állítólag Vlagyimir Putyin orosz kormányfő sosem felejti el felemlegetni Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésein. Talán ez is az egyik oka annak, hogy a rendkívül élénk magyar–orosz tárgyalássorozat ellenére megállapodás egyelőre egyetlen kérdésben sem született.

(Forrás: nol.hu)

Előző sztori

Makra László a változékony időjárásról a Telinben

Következő sztori

Snétberger Ferenc tehetségek után kutat