Egyetem

A változékony időjárás nyomában + VIDEÓ

A változékony időjárás nyomában + VIDEÓ

2010. december 18., szombat
A változékony időjárás nyomában + VIDEÓ

Az utóbbi években egyre feltűnőbb, milyen jelentős eltérések vannak térségünk éghajlati jellemzői és a mindennapok időjárása között: például a tél már nem olyan hideg, mint régen volt. Ennek fő oka a globális felmelegedés, ami miatt akár 15-20 fokos különbségek is adódhatnak a hőmérsékletben egyik napról a másikra – ismertette tapasztalatait a Telin TV-ben Makra László, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi tanszékének docense.

A szakember elmondta: Magyarország történelme során már többször feljegyeztek hasonló éghajlatváltozást. Példaként említette, hogy az 1700-as évek végén Budán januárban érett az eper, amihez azt megelőzően legalább 5-6 heti melegre volt szükség – ugyanakkor néhány évvel később Debrecenben egy júliusi napon hóesést és fagyot említettek a krónikák.

Makra László

beszélt arról is, milyen előrejelzési módszereket alkalmaznak a meteorológiai jelentéseknél. A fél éves előrejelzés adatairól elmondta, a hatodik hónap vége felé szereplő adatokban mindössze 50 százalékos eséllyel lehet bízni – ezért használják előszeretettel az ún. analógiás eljárást, mely az elmúlt évtizedek átlagértékeire alapozva néhány hónapra előre viszonylag megbízható adatokat kínál. Azt is hozzátette, hogy a Kárpát-medence időjárásában a globális felmelegedés lassú, de érzékelhető változásokat okoz a következő 20-30 évben: a nyaraink melegebbek és szárazabbak lesznek, az ősz hosszabbá válik és akár egészen decemberig is eltarthat. A tél lerövidül egy-két hónapra és hó helyett inkább az eső lesz az időszak jellemző csapadéka. Az alföldiek, főleg a Szegeden és környékén élők egy idő után már nem is fognak havat látni egész évben. A tavasz időtartama is rövidebbé válik, ezzel szemben a nyár már májustól elkezdődhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.