Közélet

A Tisza Tiszadorogma térségében tetőzött, a belvízhelyzet egyelőre nem romlott

A Tisza Tiszadorogma térségében tetőzött, a belvízhelyzet egyelőre nem romlott

2010. december 19., vasárnap
A Tisza Tiszadorogma térségében tetőzött, a belvízhelyzet egyelőre nem romlott

A Tiszán levonuló árhullám Tiszadorogma térségében tetőzött, a hideg idő és a lefagyások miatt pedig egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint jelenleg 1794 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 504 kilométeren, a Tiszán Tokaj és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokú a készültség 562 kilométeren, a Tiszán Szolnok és Csongrád között, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon és a Taktán. Elsőfokú készültség van 727 kilométeren, a Tiszán Halásztanya és Tokaj, valamint Csongrád és Szeged között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön. A Tiszán levonuló árhullám Tiszadorogma térségében tetőzött. A tiszai árhullám tetőző szintje Szolnokig várhatóan meghaladja majd a harmadfokú készültségi szintet, Csongrád és Algyő között várhatóan másodfokon tetőzik majd - olvasható a tájékoztatóban. A helyenként mínusz tíz fokot is elérő hidegben több mint 3 ezer ember vesz részt védekezési munkákban. Az előrejelzések szerint hétfő reggelig a vízgyűjtők nagy részén csapadék nem várható, az ezt követő napokban is legfeljebb kisebb csapadék lehet. A Duna vízgyűjtőjén a nagymarosi szelvény felett hét köbkilométer a felhalmozódott hó mennyisége, ez az eddigi maximum körüli mennyiség. A belvízzel borított területek nagysága a védekezéssel érintett területeken 3.138 négyzetkilométer, ebből 1.700 négyzetkilométer a vetés-szántó. Az elöntések lefagytak, szombaton 5-10 centiméter hó esett, vagyis az olvadáskor tovább fog növekedni a belvízzel borított terület. Az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 74 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből nyolc szakaszon elsőfokon, 54 szakaszon másodfokon és 12 szakaszon (a Felső-Tisza vidékén, a Közép- és Dél-Alföldön) harmadfokon védekeznek. 190 település rendelt belvízvédelmi készültséget, ebből 10 település (Apaj, Makád, Újfehértó, Taktaharkány, Báránd, Újiráz, Furta, Abony, Köröstetétlen, Csanytelek) harmadfokút. Az elkövetkező napokban a hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de a folyókon levonuló árhullámok miatt megszűnt a gravitációs bevezetés lehetősége. A területen az elöntések lefagytak, a hó elolvadáskor újra fokozottabban jelentkezik majd a belvíz probléma. Közölték azt is, hogy a vízügyi védekező szervezetek megkezdik a 2011 tavaszán várhatóan kialakuló rendkívüli belvíz levezetéséhez szükséges beavatkozásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.