Közélet

A megvalósult elképzelhetetlen - megjelent Duray Miklós új könyve

A megvalósult elképzelhetetlen - megjelent Duray Miklós új könyve

2010. december 26., vasárnap
A megvalósult elképzelhetetlen - megjelent Duray Miklós új könyve

2010 karácsonyán a Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány gondozásában jelent meg Duray Miklós felvidéki politikus-közíró új könyve, A megvalósult elképzelhetetlen, mely egy válogatáskötet a trianoni békediktátum okán született írásokból. Duray Miklós könyvének megjelenéséről a Magyar Televízió 2010. december 23-i Jelfogó című műsorában is szólt – olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

"Kényszerpályán vagyunk. Nem önként mondtunk le állampolgárságunkról. 90 éve akadályozva vagyunk abban, hogy állampolgárságunkkal éljünk. Többek között erről is szól a napokban megjelent új könyvem" - mondta

Duray

, aki szerint a szlovák állampolgársági törvény ellentétes az EU-s jogszokással, ugyanis diszkriminatívnak felfogható kitételeket tartalmaz. Duray Miklósnak ez a 15. könyve (közülük kettő - Kettős elnyomásban, Csillagszilánk és tövistörek - bővített újrakiadásként jelent meg). A megvalósult elképzelhetetlen c. könyv 188 oldalon összesen 22 írást tartalmaz, közülük hat olyan, mely korábbi könyveiben még nem volt olvasható. Részlet Duray új könyvének bevezetőjéből, a Kettévágott életünk, szétszabdalt tájaink, hetedelt hazánk című írásból:

"A szűkebb pátria nem haza: szülőföld. Az állam nem haza: szervezési körlet. Az ország: szerves történelmi egység. Ha nem szerves: tákolmány. A haza mindettől sokkal több: érzelem, történelmiség, jogegyenlőség, polgári egyenrangúság, a nemzet sorsával való azonosulás és az emberi lét végéig viselt kötelezettség, ahogy Exupéry mondaná: a megszelídített iránti felelősség. Hazába beleszületni lehet, beköltözni nem. Hazatérni lehet, de hazát választani nem. Hazaáruló is csak az lehet, akinek van hazája. A haza bennünk épül vagy omlik. 'Haza csak ott van, hol jog is van' – mondja a XIX. század költője. De amikor még hit töltött el bennünket, a bennünk lévő és a körülöttünk való hazáról így mondtuk imádságunkat: 'Magyarországról, édes hazánkról, ne feledkezzél el, szegény magyarokról'."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.