A délvidéki vérengzésről Magyarkanizsán

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Péntek este Új eredmények és lehetőségek a Délvidék 1944-45. évi eseményeinek kutatásában címmel szervezett konferenciát Magyarkanizsán a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, a Fiatalok a Dél-alföldi Médiában Alapítvány és a Délvidéki Mártírium 1944-45 Alapítvány – adja hírül a Vajdaság Ma hírportál.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Központban megtartott rendezvény előadói voltak Teleki Júlia, aki gyermekként élte meg a csurogi vérengzést és a járeki haláltábor poklát. Matuska Márton publicista, aki a szerbiai egypártrendszer végén elsőként foglalkozott behatóan az 1944-45-ös magyarellenes atrocitásokkal. Csorba Béla író, politikus, a Temerini Razzia c. könyv társszerzője és a járeki haláltábor halotti anyakönyveinek a kutatója, továbbá Mezei Zsuzsanna, a Vajdasági Levéltár munkatársa, aki a közelmúltban elsőként bizonyította dokumentumokkal, hogy ami a második világháború végén és az azt követő hónapokban történt, arra nemcsak, hogy tervszerűen készült a titói hatalom, hanem pontos dokumentációt is vezetett a magyarirtásról. Forró Lajos történész, aki végigjárta azt a hosszú utat, aminek eredményeként a Martonoson kivégzett nagyapját a bíróság rehabilitálta, és Stella Szonja fiatal budapesti történész, a Terror Háza Múzeum munkatársa, aki elmondta, hogy az általa képviselt fővárosi intézményben hamarosan kiállítás nyílik a vajdasági népirtásról.

Előző sztori

Hétfő: Luca napja

Következő sztori

Nem örülne az új pártnak az RMDSZ