Kultúra

Versenyképes könyvtár: három projektben a Somogyi

Versenyképes könyvtár: három projektben a Somogyi

2010. november 11., csütörtök
Versenyképes könyvtár: három projektben a Somogyi

Egy újabb, idén októberben elnyert EU-s pályázatról számolt be a Somogyi-könyvtár csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Az összesen hét Csongrád megyei könyvtárat tömörítő, a Somogyi-könyvtár vezette konzorcium több mint 85 millió forintot nyert többek között dokumentum- és információszolgáltatásának fejlesztésére.

Ezzel immár három EU-s projekt koncentrálódott a Tisza-parti városban működő megyei bibliotéka kezében - tudatta a sajtótájékoztatón

Sikaláné Sánta Ildikó

projektvezető. A több mint 85 milliós "Tudásdepó-Expressz" pályázat, mely a "Táguló tudás - versenyképes könyvtár" nevet viseli 2010 és 2011 októbere között valósul meg. A konzorcium tagjai: Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház; Németh László Városi Könyvtár, Pósa Lajos Gyermekkönyvtár Hódmezővásárhely; Kisteleki Ede Városi Könyvtár, Kistelek; Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ, Mindszent; Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Mórahalom és a Bibliotéka Egyesület Szeged. A projekt keretében a tanulást segítő szolgáltatások és adatbázisok, információszolgáltatási rendszerek fejlesztése történik meg, de magában foglalja a pályázat a könyvtárak humánerőforrás-fejlesztését is. A projekt keretében a Somogyi kapcsolódik országos katalógusokhoz, adatbázisokhoz, mint a MOKKA vagy a Digitális Képkönyvtár. Fontos cél, hogy az együttműködő bibliotékák állománya is elérhető legyen ezekben a rendszerekben. A fiókkönyvtárak állományának 80 százalékát szeretnék feldolgozni az elektronikus katalógusba. Fókuszálnak a helyismereti dokumentumok tartalomszolgáltatására, illetve konzorciumi szintű helyismereti adattárat szeretnének létrehozni.

Kölcsönözzön a fotelból!

Online web 2.0-ás fejlesztés is napirendre került. Ennek köszönhetően valósággá válik az otthonról történő beiratkozás, vagy például hangoskönyvek online kölcsönzése olvasójeggyel, valamint a 24 órás könyvtári szolgálat és interaktív könyvtári portál kialakítása. Célként jelölik meg az olvasási kultúra fejlesztését és a könyvtári szolgáltatások népszerűsítését. Ennek egyik legkézenfekvőbb eszköze a Könyvkirály olvasásnépszerűsítő játék, valamint író-olvasótalálkozók, rendhagyó órák, vagy az olyan rendezvények, mint a Családi Olvasás Éve. A humán erőforrás-fejlesztés keretében szakmai továbbképzéseken és idegennyelvi tanfolyamokon vesznek részt a könyvtárosok. A tervek közt szerepel egy e-tananyag elkészítése is, amely kétszer 20 órás "tanfolyam" arról, miként lehet a számítógépet könyvtári környezetben használni.

150 millióból fejleszt a Somogyi

A projektvezetőtől azt is megtudtuk, 2010. szeptember 30-án befejeződött egy korábbi EU-s pályázat, mely infrastrukturális fejlesztésre irányult, többek között számítógépeket, szervereket szereztek be. Egy másik hasonló projekt pedig a nevelési-oktatási intézmények tanórai és szabadidős tevékenységeinek támogatását vette célba, mely során például tanórához kapcsolódó rendezvényeket szervez a bibliotéka. A három pályázat összesen mintegy 150 millió forintot bocsát a Somogyi-könyvtár rendelkezésére. A fejlesztések olykor jelentős többletmunkát igényelnek a könyvtár munkatársaitól is. „Nagyfalat, de állunk elébe!” - kommentálta a pályázatokat

Palánkainé Sebők Zsuzsanna

, a Somogyi-könyvtár igazgatónője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.