Bulvár

Több mint napi négy órát töltünk a tv előtt

Több mint napi négy órát töltünk a tv előtt

2010. november 21., vasárnap
Több mint napi négy órát töltünk a tv előtt

November 21.: a televíziózás világnapja. A dátumot az ENSZ 1996. november 21-22-én tartott nemzetközi tévés konferenciája – World Television Forum – után kiáltották ki, mondván, szükség van arra, hogy globális gazdasági és szociális kérdésekről, kül- és egyes országok belpolitikai történéseiről, kulturális eseményeiről pontos képet kapjanak a világ polgárai - írja a hvg.hu.

Tény, hogy egyre több időt töltünk a képernyő bűvöletében. 2009-ben naponta átlagosan 3 óra 12 percet tévéztek az emberek világszerte (három perccel többet, mint egy évvel korábban) – az Eurodata TV Worldwide felmérése szerint, amely 89 ország médiafogyasztóinak szokásait vizsgálta. Az észak-amerikaiak voltak az éllovasok: átlagosan 4 óra 40 percet ültek a varázsdoboz előtt naponta, míg a kínaiak „mindössze” 2 óra 38 percet szántak erre az életükből. Az internet térhódításával veszített varázsából a 20. század egyik úttörő találmánya. Az internetezők körében a televízió már nem tölt be vezető szerepet – erősíti meg egy, a Canada.com számára készített felmérés, amelyet 2009 novembere és 2010 januárja között készítettek 23 ország 24 ezer netezőjének megkérdezésével. Az eredményekből kiderül, hogy Belgiumban a netezők 55 százaléka több időt tölt a számítógép, mint a tévé előtt, Kínában pedig a világhálót használók 89 százaléka tesz így. Magyarországon ez az arány 67 százalék (egy százalékkal alacsonyabb a világátlagnál). Az eredmények tükrében persze jogos a kérdés, jobb-e, ha időnket a monitor – egy másik képernyő – előtt töltjük. Arra az említett kutatás nem tér ki, hogy a netezők mivel múlatták idejüket a gép előtt: weblapokat böngésztek, filmet, esetleg digitális földi sugárzású tévéadásokat néztek. A magyarok átlagosan napi négy óránál is többet ülnek a tévé előtt – állítják a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai, hozzátéve, hogy az átlagos magyar internetező napi 3,5 órát tölt a világhálón barangolva. Ugyanakkor – mint a témában készített tanulmányukban megfogalmazzák – a netezők kétharmada a világhálót részesíti előnyben, nem a tévét. Érdekes fejlemény, hogy a világnapra idén itthon egyetlen televízió sem készül, legalábbis külön műsorral nem, noha 2007-ben a Magyar Televízióban még három csatorna – RTL Klub, TV2, MTV – képernyős arcai emlékeztek a világnapra száz perces gálaműsor keretében. (Forrás:

hvg.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.