/

Szigorítanák a patikatörvényt

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy megosztott a patikusok véleménye a gyógyszerellátást szabályozó törvénytervezetről. Sokan ugyan egyetértenek azzal, hogy az új jogszabály a patikaalapítást gyógyszerész végzettséghez kötné, a már meglévőknél pedig gyógyszerészi többségi tulajdont írna elő, de egyesek szerint megkérdőjelezhető az újabb tulajdonhányad megvásárlásának anyagi háttere.

Egy felmérés szerint a gyógyszertárak csaknem 26 százalékának több a kiadása, mint a bevétele, összes veszteségük meghaladja a hat milliárd forintot. A patikusok a növekvő versennyel és költségekkel, ugyanakkor csökkenő árréssel és lakossági kereslettel szembesülnek, emiatt sokaknál csőd közeli helyzet alakult ki.

A kormány a 2006-ban elfogadott gyógyszerpiaci liberalizációról szóló törvényt okolja a történtekért. Ezért változtatna a szabályozáson úgy, hogy a patikaalapítást gyógyszerészvégzettséghez kötné, a már meglévőknél pedig gyógyszerészi többségi tulajdont írna elő.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, az InfoRádiónak adott interjújában korábban üdvözölte a tervezetet. “Ez a törvényjavaslat a többségi tulajdont két okból tűzi ki elérendő közcélként. Az egyik garancia az, hogy a gyógyszerellátó hálózat szakemberek többségi tulajdonában, a másik, hogy nemzeti érdekkörben tartja” – fogalmazott.

A szkeptikusok között van Harmatha Levente pécsi gyógyszerész, aki családi vállalkozásban üzemeltet több patikát, és aki nyílt levélben hasonlította az ’50-es évek államosításához az egészségügyi államtitkárság tervét.

Részletek az InfoRádió honlapján.

(Forrás: InfoRádió)

Előző sztori

Szerda este a Zacc Kávézóban

Következő sztori

Szlovákia a kettős állampolgárságról